Στην διατριβή αυτή διερευνήθηκε η επίδραση της οργανικής λίπανσης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της βιομηχανικής τομάτας. Έγινε καλλιέργεια τομάτας, προοριζόμενη για βιομηχανική χρήση, σε βιολογικό αγρό του Εργαστηρίου Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών την περίοδο 27/4 – 24/8/2018. Εφαρμόστηκαν τέσσερις διαφορετικές μέθοδοι λίπανσης, η βιολογική, η αιγοπρόβεια κομποστοποιημένη κοπριά, η NPK15-15-15+5S και ο μάρτυρας. Εκτελέστηκαν τρεις επαναλήψεις για κάθε μέθοδο λίπανσης τοποθετημένες σε τυχαιοποιημένες πλήρεις ομάδες. Μελετήθηκαν τέσσερα αγρονομικά χαρακτηριστικά, που είναι το ύψος του φυτού, οι καρποί ανά φυτό, το μέγεθος του και η απόδοση. Η μεγαλύτερη έμφαση δόθηκε ποιοτικά χαρακτηριστικά για τους χρωματικούς παράγοντες, την αντοχή στη διάτρηση, την περιεκτικότητα σε λυκοπένιο και ολικά διαλυτά στερεά, την ωρίμανση και την οξύτητα. Η μελέτη των χαρακτηριστικών αυτών μας έδειξε πως η βιολογική λίπανση έχει τις καλύτερες αποδόσεις και πολύ σημαντικές επιδόσεις στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της τομάτας. Επίσης, η ανόργανη μέθοδος είχε κι αυτή αξιοσημείωτη επίδραση σε κάποιους χρωματικούς παράγοντες και την οξύτητα.
These experiments were carried out in order to study the effect of organic fertilization on the qualitative characteristics of industrial tomatoes. The cultivation of tomato was made in an organic field of the Agricultural Laboratory of the Agricultural University of Athens in the period 27/4 - 24/8/2018. Four different methods of fertilization were applied: the organic method, the sheep manure compost method, the NPK15-1515+5S method and the control. Three replicates were performed for each method of fertilization. It was made a randomized complete blocks. The height of the plant, the fruits per plant, the size and the yield were the four agronomic characteristics that we studied. The greatest emphasis was given to qualitative characteristics for color, resistance to penetration, lycopene and total soluble solids content, maturity and acidity. The study of these characteristics has shown us that organic fertilization has the best yields and very important performance in the qualitative characteristics of tomato. Moreover, the inorganic method had a remarkable effect on color and acidity.