HEAL DSpace

Επίδραση της οργανικής λίπανσης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της βιομηχανικής τομάτας

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Μπιλάλης, Δημήτριος el
dc.contributor.author Βλασσοπούλου, Χρυσούλα el
dc.date.issued 2019-05-02
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6872
dc.description.abstract Στην διατριβή αυτή διερευνήθηκε η επίδραση της οργανικής λίπανσης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της βιομηχανικής τομάτας. Έγινε καλλιέργεια τομάτας, προοριζόμενη για βιομηχανική χρήση, σε βιολογικό αγρό του Εργαστηρίου Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών την περίοδο 27/4 – 24/8/2018. Εφαρμόστηκαν τέσσερις διαφορετικές μέθοδοι λίπανσης, η βιολογική, η αιγοπρόβεια κομποστοποιημένη κοπριά, η NPK15-15-15+5S και ο μάρτυρας. Εκτελέστηκαν τρεις επαναλήψεις για κάθε μέθοδο λίπανσης τοποθετημένες σε τυχαιοποιημένες πλήρεις ομάδες. Μελετήθηκαν τέσσερα αγρονομικά χαρακτηριστικά, που είναι το ύψος του φυτού, οι καρποί ανά φυτό, το μέγεθος του και η απόδοση. Η μεγαλύτερη έμφαση δόθηκε ποιοτικά χαρακτηριστικά για τους χρωματικούς παράγοντες, την αντοχή στη διάτρηση, την περιεκτικότητα σε λυκοπένιο και ολικά διαλυτά στερεά, την ωρίμανση και την οξύτητα. Η μελέτη των χαρακτηριστικών αυτών μας έδειξε πως η βιολογική λίπανση έχει τις καλύτερες αποδόσεις και πολύ σημαντικές επιδόσεις στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της τομάτας. Επίσης, η ανόργανη μέθοδος είχε κι αυτή αξιοσημείωτη επίδραση σε κάποιους χρωματικούς παράγοντες και την οξύτητα. el
dc.description.abstract These experiments were carried out in order to study the effect of organic fertilization on the qualitative characteristics of industrial tomatoes. The cultivation of tomato was made in an organic field of the Agricultural Laboratory of the Agricultural University of Athens in the period 27/4 - 24/8/2018. Four different methods of fertilization were applied: the organic method, the sheep manure compost method, the NPK15-1515+5S method and the control. Three replicates were performed for each method of fertilization. It was made a randomized complete blocks. The height of the plant, the fruits per plant, the size and the yield were the four agronomic characteristics that we studied. The greatest emphasis was given to qualitative characteristics for color, resistance to penetration, lycopene and total soluble solids content, maturity and acidity. The study of these characteristics has shown us that organic fertilization has the best yields and very important performance in the qualitative characteristics of tomato. Moreover, the inorganic method had a remarkable effect on color and acidity. en
dc.language.iso el el
dc.subject Βιολογική καλλιέργεια el
dc.subject Τομάτα el
dc.subject Οργανική λίπανση el
dc.subject Ανόργανη λίπανση el
dc.subject Tomato en
dc.subject Organic farming en
dc.subject Inorganic fertilization en
dc.subject Organic fertilization en
dc.title Επίδραση της οργανικής λίπανσης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της βιομηχανικής τομάτας el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
dc.description.degree Επιστήμες και Συστήματα Φυτικής Παραγωγής el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account