Η καλλιέργεια της ελιάς διαδραματίζει βασικό ρόλο στις οικονομίες των
χωρών που αναπτύσσεται, με τα κυριότερα προϊόντα που παράγονται να αποτελούν
οι επιτραπέζιες ελιές και το ελαιόλαδο το οποίο κατέχει τη μεγαλύτερη οικονομική
και διατροφική σημασία.
H ελαιοκαλλιέργεια σε παγκόσμια κλίμακα καταλαμβάνει περίπου εκατό
εκατομμύρια στρέμματα, με το 98% της καλλιεργούμενης έκτασης να βρίσκεται στη
λεκάνη της Μεσογείου.
θέση, με το 80% να χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά παρθένο ενώ το αντίστοιχο
ποσοστό σε άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Ευρώπης κυμαίνεται στο 40%. Παρά
ταύτα ο κλάδος της ελαιοπαραγωγής στην Ελλάδα υστερεί σε επιχειρηματικό
επίπεδο, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός ελαιώνων ανήκει σε μικροκαλλιεργητές
χαμηλής μεταποιητικής δυναμικότητας.
Σε επίπεδο παραγωγής ελαιολάδου η Ελλάδα καταλαμβάνει παγκοσμίως την 3
η
Η παρούσα μελέτη αφορά στην δημιουργία και λειτουργία παραγωγικής
μονάδας ελαιολάδου και τυποποιητηρίου στα πλαίσια παραγωγής των ελαιώνων της
Ι.Μ. Προφήτη Ηλία στην Σαντορίνη και των υπολοίπων ελαιώνων της Σαντορίνης
και προσδοκά στη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου επιχειρηματικού σχεδίου και στην
κάλυψη των αναγκών του μοναστηριού καθώς και ολόκληρου του νησιού. Το
αντικείμενο του παρόντος επιχειρηματικού σχεδίου αφορά στη σύσταση και τη
δραστηριότητα μιας τυποποιητικής μονάδας - ελαιοτριβείο δυναμικότητας 45 τόνων,
μέσω της οικονομικοτεχνικής ανάλυσης και αξιολόγησης της μελετώμενης μονάδας,
της στρατηγικής μάρκετινγκ που θα ακολουθηθεί για την επίτευξη του εγχειρήματος
και των διαδικασιών προώθησης του ελαιολάδου στις αγορές.
The cultivation of the olive tree plays a key role in the economy of the countries in which it grows, having table olives and olive oil constituting its main essential products while the latter is of the greatest economic and nutritional value. Οlive-growing occupies around a hundred million acres worldwide, with a 98% of the cultivated area found in the Mediterranean region. In terms of olive oil production, Greece ranks the 3rd position worldwide, with the 80% being designated as extra virgin while the same percentage in other European olive-growing countries reaches respectively the 40%. However, the olive-growing sector in Greece does not show a significant progress at a business level, while the biggest number of olive groves belongs to small farmers with low processing capacity. The present thesis refers to the establishment and operation of an olive oil production unit along with a bottling plant within the framework of the olive groves production in the Holy Monastery of Saint Elias in Santorini and the rest of olive groves on the island and aims at writing an integrated business plan and covering both the Monastery’s and the whole island’s needs. The subject matter of the present business plan regards the establishment and operation of a 40-tonne capacity bottling unit- oil mill under the scope of the financial and technical analysis and the evaluation of the proposed unit, the marketing strategies that will be followed for the fulfillment of this goal and the appropriate procedures for promoting olive oil to the markets.