HEAL DSpace

Μελέτη των πτητικών συστατικών ελαιολάδου, ποικιλίας Κορωνέικης με SPME– GC– MS και γεωγραφική διαφοροποίηση με χρήση χημειομετρικών μεθόδων

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Ταραντίλης, Πέτρος
dc.contributor.author Λιόντου, Πηνελόπη
dc.date.accessioned 2020-03-03T09:12:46Z
dc.date.available 2020-03-03T09:12:46Z
dc.date.issued 2020-03-03
dc.date.submitted 2020
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/7061
dc.description Η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής μελέτης αποτέλεσε η ανάλυση δειγμάτων ελαιολάδων Κορωνέϊκης ποικιλίας με σκοπό τη γεωγραφική τους διαφοροποίηση. Τα δείγματα ελαιολάδου που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονταν από τρεις διαφορετικές περιοχές, τη Λακωνία, το Ηράκλειο και την Μεσσηνία. Μέσω της ανάλυσης προσδιορίστηκαν τα πτητικά συστατικά των ελαιολάδων και ακολούθησε η πιστοποίηση της γεωγραφικής προέλευσης των δειγμάτων. Η παραλαβή των πτητικών συστατικών από τα δείγματα των ελαιολάδων πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της μικροεκχύλισης στερεάς φάσης ( SPME). Για τον διαχωρισμό και την ταυτοποίησή τους χρησιμοποιήθηκε η τεχνική της αέριας χρωματογραφίας. Ως ανιχνευτής χρησιμοποιήθηκε το φασματόμετρο μάζας (GC – MS ). Η γεωγραφική διαφοροποίηση των δειγμάτων ελαιολάδου πραγματοποιήθηκε μέσω στατιστικής επεξεργασίας των αριθμητικών δεδομένων των χρωματογραφημάτων που λήφθηκαν με χρήση της πολυπαραμετρικής ανάλυσης (MANOVA) και της κανονικής διαχωριστικής ανάλυσης (CDA). Τα δείγματα των ελαιολάδων παρουσίασαν σημαντικές διαφορές στη σύστασή τους ανάλογα με την περιοχή προέλευσής τους και έτσι ο προσδιορισμός της γεωγραφικής τους ένδειξης πραγματοποιήθηκε με ευκολία και ήταν επιτυχής. el
dc.description.abstract This thesis is about analyzing olive oil samples of Koroneiki cultivar in order to differentiate them geographically. The olive oil samples were from three different regions, Lakonia, Heraklion and Messinia. The validation of the origins of each sample took place after thorough analysis of their volatile compounds. The volatile compounds were extracted from the olive oil samples by the SPME method. Gas chromatography technique was used for their separation and identification. The mass spectrometer was used as a detector (GC- MS). The final geographical differentiation emerged through examining the former results with the multivariate analysis of variance (MANOVA) and the canonical discriminant analysis (CDA) statistical methods. The samples were found to have significantly different properties according to their origins, thus facilitating the whole differentiation process which was successfully terminated. el
dc.language.iso el el
dc.subject Ελαιόλαδο el
dc.subject Κορωνέικη ποικιλία el
dc.subject Πτητικά συστατικά el
dc.subject Γεωγραφική διαφοροποίηση el
dc.subject Olive oil el
dc.subject Koroneiki cultivar el
dc.subject Volatile compounds el
dc.subject Geographical origin el
dc.subject Μέθοδος μικροεκχύλισης στερεάς φάσης el
dc.subject SPME el
dc.subject Φασματόμετρο μάζας el
dc.subject GC– MS el
dc.subject.lcsh lc el
dc.title Μελέτη των πτητικών συστατικών ελαιολάδου, ποικιλίας Κορωνέικης με SPME– GC– MS και γεωγραφική διαφοροποίηση με χρήση χημειομετρικών μεθόδων el
dc.title.alternative Study of volatile compounds of Koroneiki cultivar’s olive oil applying SPME- GC- MS and geographical differentiation using chemometrics el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Μελέτη και αξιοποίηση φυσικών προϊόντων el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account