dc.contributor.advisor |
Ταραντίλης, Πέτρος |
|
dc.contributor.author |
Λιόντου, Πηνελόπη |
|
dc.date.accessioned |
2020-03-03T09:12:46Z |
|
dc.date.available |
2020-03-03T09:12:46Z |
|
dc.date.issued |
2020-03-03 |
|
dc.date.submitted |
2020 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/7061 |
|
dc.description |
Η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή |
el |
dc.description.abstract |
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής μελέτης αποτέλεσε η ανάλυση δειγμάτων ελαιολάδων Κορωνέϊκης ποικιλίας με σκοπό τη γεωγραφική τους διαφοροποίηση. Τα δείγματα ελαιολάδου που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονταν από τρεις διαφορετικές περιοχές, τη Λακωνία, το Ηράκλειο και την Μεσσηνία. Μέσω της ανάλυσης προσδιορίστηκαν τα πτητικά συστατικά των ελαιολάδων και ακολούθησε η πιστοποίηση της γεωγραφικής προέλευσης των δειγμάτων.
Η παραλαβή των πτητικών συστατικών από τα δείγματα των ελαιολάδων πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της μικροεκχύλισης στερεάς φάσης ( SPME). Για τον διαχωρισμό και την ταυτοποίησή τους χρησιμοποιήθηκε η τεχνική της αέριας χρωματογραφίας. Ως ανιχνευτής χρησιμοποιήθηκε το φασματόμετρο μάζας (GC – MS ). Η γεωγραφική διαφοροποίηση των δειγμάτων ελαιολάδου πραγματοποιήθηκε μέσω στατιστικής επεξεργασίας των αριθμητικών δεδομένων των χρωματογραφημάτων που λήφθηκαν με χρήση της πολυπαραμετρικής ανάλυσης (MANOVA) και της κανονικής διαχωριστικής ανάλυσης (CDA).
Τα δείγματα των ελαιολάδων παρουσίασαν σημαντικές διαφορές στη σύστασή τους ανάλογα με την περιοχή προέλευσής τους και έτσι ο προσδιορισμός της γεωγραφικής τους ένδειξης πραγματοποιήθηκε με ευκολία και ήταν επιτυχής. |
el |
dc.description.abstract |
This thesis is about analyzing olive oil samples of Koroneiki cultivar in order to differentiate them geographically. The olive oil samples were from three different regions, Lakonia, Heraklion and Messinia. The validation of the origins of each sample took place after thorough analysis of their volatile compounds.
The volatile compounds were extracted from the olive oil samples by the SPME method. Gas chromatography technique was used for their separation and identification. The mass spectrometer was used as a detector (GC- MS). The final geographical differentiation emerged through examining the former results with the multivariate analysis of variance (MANOVA) and the canonical discriminant analysis (CDA) statistical methods.
The samples were found to have significantly different properties according to their origins, thus facilitating the whole differentiation process which was successfully terminated. |
el |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Ελαιόλαδο |
el |
dc.subject |
Κορωνέικη ποικιλία |
el |
dc.subject |
Πτητικά συστατικά |
el |
dc.subject |
Γεωγραφική διαφοροποίηση |
el |
dc.subject |
Olive oil |
el |
dc.subject |
Koroneiki cultivar |
el |
dc.subject |
Volatile compounds |
el |
dc.subject |
Geographical origin |
el |
dc.subject |
Μέθοδος μικροεκχύλισης στερεάς φάσης |
el |
dc.subject |
SPME |
el |
dc.subject |
Φασματόμετρο μάζας |
el |
dc.subject |
GC– MS |
el |
dc.subject.lcsh |
lc |
el |
dc.title |
Μελέτη των πτητικών συστατικών ελαιολάδου, ποικιλίας Κορωνέικης με SPME– GC– MS και γεωγραφική διαφοροποίηση με χρήση χημειομετρικών μεθόδων |
el |
dc.title.alternative |
Study of volatile compounds of Koroneiki cultivar’s olive oil applying SPME- GC- MS and geographical differentiation using chemometrics |
el |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου |
el |
dc.description.degree |
Μελέτη και αξιοποίηση φυσικών προϊόντων |
el |