Σε θερμοκήπιο του εργαστηρίου λαχανοκομίας του Γ.Π.Α εγκαταστάθηκε μια πειραματική έρευνα για να μελετηθεί , σε υδροπονική καλλιέργεια τομάτας , η επίπτωση της αλατότητας στην ποιότητα και την μετασυλλεκτική συντήρηση των καρπών της τομάτας είτε εμβολιασμένης είτε αυτόρριζης. Η μελέτη αυτή έγινε με δύο επεμβάσεις , η μια (μάρτυρας ) με θρεπτικό διάλυμα με τιμή EC 2,5 dS m-1, και η άλλη (αλατούχα επέμβαση) με θρεπτικό διάλυμα όμοιο με του μάρτυρα στο οποίο προστέθηκε NaCl με συγκέντρωση που ανερχόταν σε 0,6 ή 5 mM. Έγιναν μετρήσεις του αριθμού των καρπών, του βάρους των καρπών, του μέσου βάρους των καρπών, έγινε ποιοτικός διαχωρισμός στις κατηγορίες (class extra, class I, class II, non marketable). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αύξηση της συγκέντρωσης του NaCl, προκάλεσε μείωση του αριθμού των καρπών καθώς και του βάρους των καρπών. Αυξήθηκε ο αριθμός των μη εμπορεύσιμων καρπών εξαιτίας αλλοιώσεων από τις επιπτώσεις της αλατότητας (π.χ σχίσιμο σάρκας). Ακόμα, η αυξημένη αλατότητα αύξησε τις τιμές των ολικών διαλυτών στερεών και της τιτλοδοτούμενης οξύτητας, βελτιώνοντας επομένως τα γευστικά χαρακτηριστικά των καρπών, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που μελετήθηκαν (ποσοστό ξηρής ουσίας σάρκας, τιτλοδοτούμενη οξύτητα, ολικά διαλυτά στερεά ). Αν και η αύξηση της αλατότητας οδηγεί σε μείωση της παραγωγής καρπών απ’ την άλλη βελτιώνει ορισμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ποιότητας. Τέλος, ο εμβολιασμός στις δύο ποικιλίες Belladona και Merilia στο υποκείμενο Armstrong δεν επέφερε σημαντικά αποτελέσματα για την αντοχή στην αυξημένη αλατότητα , δίνοντας υψηλότερες τιμές στον αριθμό των καρπών και στο βάρος των καρπών στις αυτόρριζες ποικιλίες τους.
In a horticultural green house of the AUA an experimental research has been carried out to establish a study of tomato hydroculture and the repercussion of saline that will have in the quality, the conservation of the collected produce on vaccinated or self rooted tomatoes. This study was done with two interferences. The one (the witness)had the nutritional solution of EC 2,5 dS m-1 and the other saline interference had the same (nutritional solution) as the witness and there was also added NaCl with the concentration of up to 0,6 or 5 mM. Measurements were taken on the number of produce, the weight of each produce, the average weight of the total produce and there were quality separations per categories. (class extra, class I, class II, class non marketable). The results showed that the increase concentration of NaCl, caused the decrease in the amount of produce , as well as the decrease of the weight in the produce. The amount of non merchantable produce was increased due to the deterioration from the repercussions of the saline solution (like tears in the flesh of tomatoes). The increase in saline (salt) amplifies the total rates of dissolved solvent in the solids and it also increased the tilting acidity improving accordingly the gustatory characteristics of the produce. (the percentage of drying flesh, tilting acidity, whole solubility in solids). Although the increase in saline leads to the depletion of produce production on the other hand it improves certain organic characteristical qualities. Λέξεις κλειδιά : Τομάτα, Belladona, Merillia, Armstrong , υδροπονία, saline, gustatory characteristics, quality separations per categories. In conclusion, vaccination in the two varieties of Belladona and Merilia were done on the Armstrong with out inducing positive results in better enduring the increased saline and accordingly giving higher rates in the number of produce and their increase weight for the self rooted variety.