Στη παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή, μελετήθηκε η επίδραση της οργανικής και της ανόργανης λίπανσης στην ανάπτυξη και τις αποδόσεις της βιολογικής βιομηχανικής τομάτας.
Για το πείραμα χρησιμοποιήθηκε ο βιολογικός αγρός του εργαστηρίου γεωργίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών την περίοδο 17 Απριλίου με 27 Αυγούστου 2019. Καλλιεργήθηκε το υβρίδιο τομάτας βιομηχανικής χρήσης Heinz 3402 με τη χρήση πέντε (5) διαφορετικών ειδών λίπανσης: 1) Μάρτυρας, 2) NPK 40-0-0, 3)Υπολείμματα τομάτας & κοπριά, 4)Υπολείμματα τομάτας &φυτικά υπολείμματα, 5)Υπολείμματα τομάτας & βιοκυκλικό λίπασμα. Κατά τον πειραματικό σχεδιασμό, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος των τυχαιοποιημένων ομάδων με δύο επαναλήψεις.
Μελετήθηκαν οι επιδράσεις των διαφορετικών μεθόδων λίπανσης στα αγρονομικά χαρακτηριστικά: αριθμός των καρπών ανά φυτό, μέγεθος των καρπών, νωπό βάρος, καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών αυτών (σκληρότητα-αντοχή, χρώμα, ολικά διαλυτά στερεά και ολική οξύτητα). Τέλος, προσδιορίστηκαν και οι αποδόσεις σε καρπό.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο αριθμός, το μέγεθος, το νωπό βάρος και η σκληρότητα των καρπών δε παρουσίασε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των διαφορετικών ειδών λίπανσης. Από την άλλη πλευρά, στις αποδόσεις, το χρώμα, τα ολικά διαλυτά στερεά και την οξύτητα υπήρξαν στατιστικά σημαντικέ διαφορές μεταξύ οργανικής λίπανσης και υπολοίπων επεμβάσεων.
Σε γενικά πλαίσια, τόσο η οργανική όσο και η ανόργανη λίπανση είχαν αξιοσημείωτες επιδράσεις σε όλους τους παράγοντες που εξετάστηκαν.
In the present postgraduate thesis, was evaluated the effect of organic and inorganic fertilization on the growth and yields of organic industrial tomatoes.
The organic field of the Laboratory of Agricultural University of Athens was used for the experiment during the period 17 April to 27 August 2019. Industrial tomato hybrid Heinz 3402 was cultivated in five different types of fertilization: 1) control, 2) NPK 40-0-0, 3) tomato residues & manure, 4) tomato residues & plant residues, 5) tomato residues & biocyclic fertilizer. During the experimental design, was used the method of randomized groups with two repetitions.
The effects of different fertilization methods were studied on agronomic characteristics: number of frutis per plant, fruit’s size, fresh weight, as well as on quality characteristics of these fruits (fruit firmness, colour, total soluble solids and total acidity). At the end, the fruit yields were determined, too.
According to the results, the number, size, fresh weight and fruit firmness, did not show statistically significant difference between the different types of fertilization. On the other hand, there were statistically significant differences at fruit yields, colour, total soluble solids and total acidity between organic fertilization and the rest.
Generally, both organic and inorganic fertilization had significant effects on all factors that were studied.