Το σταμναγκάθι (Cichorium spinosum) θεωρείται αυτοφυές φυτό, γνωστό από την αρχαιότητα και σήμερα συγκαταλέγεται στα λαχανευόμενα είδη. Μπορεί να καλλιεργηθεί είτε συμβατικά είτε υδροπονικά Απαντάται συχνά σε παραθαλάσσιες περιοχές και άλλα ενδιαιτήματα ανά την Ελλάδας. Καταναλώνεται είτε ωμό είτε μαγειρεμένο καθώς αποτελεί τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας με ξεχωριστή πικρή γεύση. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες μέταλλα, ακόρεστα λιπαρά και φαινολικές ενώσεις. Ωστόσο, στα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σταμναγκάθι, στα χυμοτόπια τους συσσωρεύονται υψηλές ποσότητες σε νιτρικά. Η αυξημένη αυτή συσσώρευση έχει αποδειχθεί ότι εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την ποιότητα του προϊόντος.
Στη παρούσα μεταπτυχιακή μελέτη εξετάστηκε η ποιοτική αξία του προϊόντος όταν αυτό καλλιεργείται εκτός εδάφους, στο θερμοκήπιο σε σχέση με την συμβατική καλλιέργεια του, στον αγρό. Όσον αφορά την εκτός εδάφους καλλιέργεια, το φυτό καλλιεργήθηκε σε υδροπονικό σύστημα επίπλευσης και ελέγχθηκε η συμπεριφορά του σε συνθήκες κανονικής και μειωμένης θρέψης. Τα φυτά που αναπτύχθηκαν στο θερμοκήπιο, τόσο υπό συνθήκες κανονικής θρέψης όσο υπό συνθήκες μειωμένης θρέψης, έδωσαν παραγωγή που ξεπέρασε τα 1300 κιλά ανά στρέμμα, ενώ η διάρκεια καλλιέργειας ήταν συντομότερη σε σύγκριση με αυτή των φυτών που καλλιεργήθηκαν στον αγρό. Μολονότι η συγκέντρωση του νιτρικού αζώτου εντός των φυτικών ιστών ήταν μεγαλύτερη στα φυτά που αναπτύχθηκαν στο θερμοκήπιο, αποδείχθηκε ότι ήταν σε ασφαλή επίπεδα ως προς την νωπή κατανάλωση. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η συγκέντρωση του καλίου, του φωσφόρου και του βορίου, δεν φάνηκε να διαφοροποιείται για τα φυτά που αναπτύχθηκαν με τη χρήση θρεπτικού διαλύματος με μειωμένη σύσταση θρεπτικών στοιχείων, έναντι αυτών που αναπτύχθηκαν σε κανονικής σύστασης θρεπτικό διάλυμα. Έτσι, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ύψος παραγωγής δεν έδειξε κάποια σημαντική διακύμανση για τα φυτά που αναπτύχθηκαν στο σύστημα επίπλευσης με δύο διαφορετικής σύστασης θρεπτικά διαλύματα, γίνεται αντιληπτό ότι μπορεί να μειωθεί το κόστος από τη χρήση λιπασμάτων σε μια υδροπονική καλλιέργεια πετυχαίνοντας το ίδιο υψηλής ποιότητας προϊόν.
Stamnagathi (Cichorium spinosum) is considered a native plant, it is known since antiquity until nowadays that belongs in vegetable species. It can be cultivated either in field or hydroponically. It is often found in coastal areas and other habitats all over Greece. Consumed either raw or cooked, as a highly nutritious food with distinctive bitter taste. This increased accumulation has been shown to set human health in risk, thereby reducing product quality.
In present thesis was examined the quality value of stamnagathi when it is grown in soilless culture, inside the greenhouse in relation to its conventional cultivation, in the field. Regarding the soilless cultivation, it was grown in hydroponic floating system and evaluated the product’s quality under normal and reduced nutritional conditions. The plants which grown in greenhouse, both under normal feeding conditions and under reduced nutritional conditions, yielded more than 1300 kg per acre, while the cultivation period was shorter compared to that of the plants grown in the field. Although the concentration of nitric nitrogen in plant tissues was higher in plants grown in the greenhouse, it was found to be at safe levels in terms of fresh consumption. Finally, it is worth noting that the concentrations of potassium, phosphorus and boron did not appear to be differentiated for plants grown using a reduced nutrient content solution compared with those grown in a normal nutrient content solution. Thus, in combination with the fact that the level of yield didn’t show any significant variation for the plants grown in the floating system with two different nutrient content solutions, is concluded that the cost of using fertilizers in a hydroponic crop can be reduced by achieving the same high quality product.