HEAL DSpace

Προσδιορισμός βέλτιστης σύνθεσης θρεπτικού διαλύματος για σταμναγκάθι καλλιεργούμενο υδροπονικά και σύγκριση του υδροπονικού συστήματος με καλλιέργεια στο έδαφος όσον αφορά την παραγωγή και την ποιότητα του προϊόντος

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Σάββας, Δημήτριος el
dc.contributor.author Γκίκας, Φαίδων Ιωάννης Μ. el
dc.date.issued 2020-11-24
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/7183
dc.description.abstract Το σταμναγκάθι (Cichorium spinosum) θεωρείται αυτοφυές φυτό, γνωστό από την αρχαιότητα και σήμερα συγκαταλέγεται στα λαχανευόμενα είδη. Μπορεί να καλλιεργηθεί είτε συμβατικά είτε υδροπονικά Απαντάται συχνά σε παραθαλάσσιες περιοχές και άλλα ενδιαιτήματα ανά την Ελλάδας. Καταναλώνεται είτε ωμό είτε μαγειρεμένο καθώς αποτελεί τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας με ξεχωριστή πικρή γεύση. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες μέταλλα, ακόρεστα λιπαρά και φαινολικές ενώσεις. Ωστόσο, στα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σταμναγκάθι, στα χυμοτόπια τους συσσωρεύονται υψηλές ποσότητες σε νιτρικά. Η αυξημένη αυτή συσσώρευση έχει αποδειχθεί ότι εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την ποιότητα του προϊόντος. Στη παρούσα μεταπτυχιακή μελέτη εξετάστηκε η ποιοτική αξία του προϊόντος όταν αυτό καλλιεργείται εκτός εδάφους, στο θερμοκήπιο σε σχέση με την συμβατική καλλιέργεια του, στον αγρό. Όσον αφορά την εκτός εδάφους καλλιέργεια, το φυτό καλλιεργήθηκε σε υδροπονικό σύστημα επίπλευσης και ελέγχθηκε η συμπεριφορά του σε συνθήκες κανονικής και μειωμένης θρέψης. Τα φυτά που αναπτύχθηκαν στο θερμοκήπιο, τόσο υπό συνθήκες κανονικής θρέψης όσο υπό συνθήκες μειωμένης θρέψης, έδωσαν παραγωγή που ξεπέρασε τα 1300 κιλά ανά στρέμμα, ενώ η διάρκεια καλλιέργειας ήταν συντομότερη σε σύγκριση με αυτή των φυτών που καλλιεργήθηκαν στον αγρό. Μολονότι η συγκέντρωση του νιτρικού αζώτου εντός των φυτικών ιστών ήταν μεγαλύτερη στα φυτά που αναπτύχθηκαν στο θερμοκήπιο, αποδείχθηκε ότι ήταν σε ασφαλή επίπεδα ως προς την νωπή κατανάλωση. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η συγκέντρωση του καλίου, του φωσφόρου και του βορίου, δεν φάνηκε να διαφοροποιείται για τα φυτά που αναπτύχθηκαν με τη χρήση θρεπτικού διαλύματος με μειωμένη σύσταση θρεπτικών στοιχείων, έναντι αυτών που αναπτύχθηκαν σε κανονικής σύστασης θρεπτικό διάλυμα. Έτσι, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ύψος παραγωγής δεν έδειξε κάποια σημαντική διακύμανση για τα φυτά που αναπτύχθηκαν στο σύστημα επίπλευσης με δύο διαφορετικής σύστασης θρεπτικά διαλύματα, γίνεται αντιληπτό ότι μπορεί να μειωθεί το κόστος από τη χρήση λιπασμάτων σε μια υδροπονική καλλιέργεια πετυχαίνοντας το ίδιο υψηλής ποιότητας προϊόν. el
dc.description.abstract Stamnagathi (Cichorium spinosum) is considered a native plant, it is known since antiquity until nowadays that belongs in vegetable species. It can be cultivated either in field or hydroponically. It is often found in coastal areas and other habitats all over Greece. Consumed either raw or cooked, as a highly nutritious food with distinctive bitter taste. This increased accumulation has been shown to set human health in risk, thereby reducing product quality. In present thesis was examined the quality value of stamnagathi when it is grown in soilless culture, inside the greenhouse in relation to its conventional cultivation, in the field. Regarding the soilless cultivation, it was grown in hydroponic floating system and evaluated the product’s quality under normal and reduced nutritional conditions. The plants which grown in greenhouse, both under normal feeding conditions and under reduced nutritional conditions, yielded more than 1300 kg per acre, while the cultivation period was shorter compared to that of the plants grown in the field. Although the concentration of nitric nitrogen in plant tissues was higher in plants grown in the greenhouse, it was found to be at safe levels in terms of fresh consumption. Finally, it is worth noting that the concentrations of potassium, phosphorus and boron did not appear to be differentiated for plants grown using a reduced nutrient content solution compared with those grown in a normal nutrient content solution. Thus, in combination with the fact that the level of yield didn’t show any significant variation for the plants grown in the floating system with two different nutrient content solutions, is concluded that the cost of using fertilizers in a hydroponic crop can be reduced by achieving the same high quality product. en
dc.language.iso el el
dc.subject Σταμναγκάθι el
dc.subject Cichorium spinosum en
dc.subject Σύστημα επίπλευσης el
dc.subject Υδροπονία el
dc.subject Θρεπτικό διάλυμα el
dc.subject Ασφάλεια κατανάλωσης el
dc.subject Stamnagathi en
dc.subject Floating system en
dc.subject Hydroponics en
dc.subject Nutrient solution en
dc.subject Consumer safety en
dc.title Προσδιορισμός βέλτιστης σύνθεσης θρεπτικού διαλύματος για σταμναγκάθι καλλιεργούμενο υδροπονικά και σύγκριση του υδροπονικού συστήματος με καλλιέργεια στο έδαφος όσον αφορά την παραγωγή και την ποιότητα του προϊόντος el
dc.title.alternative Determination of optimal nutrient solution composition for hydroponically grown stamnagathi and comparison of the hydroponic system with soil cultivation in terms of production and product quality en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
dc.description.degree Επιστήμες και Συστήματα Φυτικής Παραγωγής el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account