HEAL DSpace

Προσδιοριστικοί παράγοντες και προθυμία πληρωμής καταναλωτών για φρέσκα λαχανικά καλλιεργούμενα σε θαλάμους κάθετης καλλιέργειας (Vertical Farms) σε σούπερ μάρκετ

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Δριχούτης, Ανδρέας el
dc.contributor.author Λάβδας, Εμμανουήλ el
dc.date.issued 2021-01-12
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/7205
dc.description - el
dc.description.abstract Η παρούσα μετά-πτυχιακή εργασία αφορά τη μελέτη των προσδιοριστικών παραγόντων αποδοχής και της προθυμίας πληρωμής για μαρούλι παραγόμενο σε θάλαμο κάθετης καλλιέργειας (vertical farm). Ο τρόπος αυτός παραγωγής φυλλωδών λαχανικών, αποτελεί μια τεχνολογική καινοτομία των τελευταίων ετών όπου η καλλιέργεια πραγματοποιείται σε εσωτερικούς κλειστούς χώρους με τεχνητές συνθήκες. Αρκετά καταστήματα λιανικής ανά τον κόσμο έχουν ξεκινήσει την παραγωγή λαχανικών μέσα στο χώρο τους τα οποία στη συνέχεια προσφέρονται προς πώληση στους καταναλωτές. Για τη συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε έρευνα σε δείγμα καταναλωτών με τη μέθοδο της συμπλήρωσης διαδικτυακού ερωτηματολογίου. Εξετάστηκε η προθυμία πληρωμής για τεμάχια μαρουλιού τα οποία έχουν παραχθεί α) χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων, β) με μηδενικούς ρύπους στο περιβάλλον και γ) σε κάθετες φάρμες. Με βάση τα αποτελέσματα, οι καταναλωτές έδειξαν να επιθυμούν κατά τις αγορές τους πολλά από τα χαρακτηριστικά των λαχανικών κάθετης καλλιέργειας. Το γεγονός όμως αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στο πως αντιμετωπίζουν τη μέθοδο αυτή αλλά και από την δηλούμενη προθυμία πληρωμής τους. el
dc.description.abstract This thesis explores the determinants of acceptance and willingness to pay for lettuce produced in vertical farms. This production method for leafy vegetables is a recent technological innovation where the cultivation takes place indoors, under artificial conditions. Several retailers around the world have started the indoor production and sale of leafy vegetable within their premises. We collected primary data from a sample of consumers using an online questionnaire. Willingness to pay was elicited for lettuce that has been produced either a) without the use of pesticides, or b) with zero environmental pollutants or c) on vertical farms. Results reveal that consumers do desire many of the characteristics of vertically grown vegetables when shopping for groceries. However, this fact is not reflected on the way they view this method and also in their stated willingness to pay. en
dc.language.iso el el
dc.subject Κάθετες φάρμες el
dc.subject Υδροπονία el
dc.subject Φυλλώδη λαχανικά el
dc.subject Καταναλωτές el
dc.subject Μαρούλι el
dc.subject Vertical farms en
dc.subject Hydroponic cultivation en
dc.subject Leafy vegetables en
dc.subject Consumers en
dc.subject Lettuce en
dc.title Προσδιοριστικοί παράγοντες και προθυμία πληρωμής καταναλωτών για φρέσκα λαχανικά καλλιεργούμενα σε θαλάμους κάθετης καλλιέργειας (Vertical Farms) σε σούπερ μάρκετ el
dc.title.alternative Determinants and consumer willingness to pay for fresh vegetables grown in Vertical Farms in supermarkets en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
dc.description.degree Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων τροφίμων και γεωργίας el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account