HEAL DSpace

Μελέτη συστατικών πρωτογενούς αρώματος σταφυλιών κλώνων της ποικιλίας Ξινόμαυρο

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Καλλίθρακα, Σταματίνα el
dc.contributor.author Παναγιωτόπουλος, Αθανάσιος el
dc.date.issued 2021-08-25
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/7364
dc.description - el
dc.description.abstract Στην παρούσα ερευνητική εργασία πραγματοποιήθηκε μελέτη των συστατικών πρωτογενούς αρώματος σε σταφύλια κλώνων της ποικιλίας Ξινόμαυρο. Για την ανάκτηση των πρωτογενών, δεσμευμένων και αδέσμευτων, αρωματικών συστατικών από τα σταφύλια (σάρκες και φλοιούς ξεχωριστά), χρησιμοποιήθηκε η τεχνική εκχύλισης στερεάς φάσης (SPE). Για την ταυτοποίηση και ποσοτικοποίηση των παραπάνω ενώσεων χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος αέριας χρωματογραφίας συζευγμένης με φασματογράφο μάζας (GC/MS). Η μελέτη του πρωτογενούς αρωματικού προφίλ των κλώνων επέτρεψε την ταυτοποίηση και ποσοτικοποίηση 19 πτητικών αρωματικών ουσιών. Τα μόρια αυτά ανήκουν στις ανώτερες αλκοόλες, τα τερπένια, τα βενζολικά παράγωγα, τις νορισοπρενοειδείς ενώσεις καθώς και γλυκοζίτες αυτών. Βασικός στόχος ήταν να προσδιοριστεί η παραλλακτικότητα του πρωτογενούς αρωματικού προφίλ μεταξύ των κλώνων της ποικιλίας Ξινόμαυρο καθώς και να παρουσιαστούν οι διαφορές στα συστατικά πρωτογενούς αρώματος, όσον αφορά το τμήμα εντοπισμού αυτών στη ράγα (σάρκα ή φλοιός) αλλά και την μορφή στην οποία αυτά απαντήθηκαν (ελεύθερα ή γλυκοζυλιωμένα). Οι χημικές αναλύσεις πρωτογενούς αρώματος εφαρμόσθηκαν σε δείγματα σταφυλιών 9 κλώνων της ποικιλίας Ξινόμαυρο, δύο διαδοχικών χρονιών (2017,2018). el
dc.description.abstract In this thesis, research was carried out regarding the primary volatile compounds of grapes of different clones of the Greek red cultivar, Xinomavro. For the recovery of primary aromatic compounds from grapes, found in either free or glycosidically bound form and deriving separately from pulp and from skin, the process of Solid Phase Extraction was applied. For the identification and quantification of those compounds, use of Gas Chromatography and Mass Spectometry (GC/MS) was held. The study of the varietal aromatic profile of the clones resulted in identification and quantification of 19 volatile compounds. These molecules belong to the groups of higher alcohols, terpenes, benzene derivatives and norisoprenoids, but also, the glycosides of the aforementioned. The basic aim of this study was to define the diversity of the varietal aromatic profile in between the clones of the Xinomavro cultivar’s grapes and to present the differences in means of specific placement, either at pulp or skin, but also in means of the form of the aromatic compounds were found, either free or glycosidically bound. Chemical analyses were applied on grape samples of 9 clones of the Xinomavro cultivar, for two consecutive years (2017,2018). en
dc.language.iso el el
dc.subject Συστατικά πρωτογενούς αρώματος el
dc.subject Πτητικές ενώσεις el
dc.subject Κλώνος ποικιλίας el
dc.subject Πρωτογενές άρωμα el
dc.subject Αέρια χρωματογραφία el
dc.subject Φασματομετρία μάζας el
dc.subject Ξινόμαυρο el
dc.subject Primary volatile compounds en
dc.subject Volatile compounds en
dc.subject Cultivar’s clone en
dc.subject Primary aroma en
dc.subject Gas chromatography en
dc.subject Mass spectrometry en
dc.subject GC/MS en
dc.title Μελέτη συστατικών πρωτογενούς αρώματος σταφυλιών κλώνων της ποικιλίας Ξινόμαυρο el
dc.title.alternative Study on primary volatile compounds from grapes of Xinomavro cultivar's clones en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων και διατροφή του ανθρώπου el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account