Η εργασία αυτή αποσκοπεί σε μία πρώτη διερεύνηση της επίδρασης των κλιματικών δεδομένων (θερμοκρασία, βροχόπτωση, υγρασία αέρα) στη βιολογία των μελιτογόνων εντόμων του ελάτου στην περιοχή της Ευρυτανίας, μιας από τις παραγωγικότερες περιοχές ελατόμελου στην Ελλάδα λόγω των πλούσιων ελατοδασών της. Ειδικότερα διερευνάται η επίδραση των παραγόντων αυτών στη μελιτοέκκριση των μελιτοφόρων εντόμων ελάτου, καθώς από αυτή εξαρτάται άμεσα η παραγωγή του ελατόμελου Ευρυτανίας. Το βασικό αυτό μελισσοκομικό προϊόν προϋποθέτει την παραγωγή των μελιτωμάτων από δύο είδη εντόμων, τις αφίδες και τα κοκκοειδή. Φαίνεται όμως ότι η βιολογία των βασικών αυτών μελιτογόνων εντόμων έχει ήδη σε σημαντικό βαθμό επηρεασθεί από την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην περιοχή μελέτης. Πιο συγκεκριμένα η αύξηση της θερμοκρασίας φαίνεται ότι επηρεάζει το βιολογικό κύκλο των μελιτοφόρων εντόμων του ελάτου που εξελίσσεται πιο νωρίς την άνοιξη, αλλά την ανάπτυξη των μελισσών. Το αποτέλεσμα είναι η μελιτοφορία να μην είναι πλήρως εκμεταλλεύσιμη από τις μέλισσες, γεγονός που οδηγεί τα τελευταία χρόνια στη μείωση της παραγωγής ελατόμελου. Φαίνεται λοιπόν ότι η κλιματική αλλαγή αρχίζει να επηρεάζει και τη μελισσοκομία, όπως βέβαια και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα. Απαιτείται λοιπόν συγκεκριμένος προσδιορισμός των επιπτώσεων αυτών, αναγκαίος ώστε να προταθούν και κατάλληλες λύσεις προκειμένου να διασφαλισθεί η μελισσοκομική δραστηριότητα στην Ευρυτανία σε σχέση πάντα με τις αλλαγές που σημειώνονται στο περιβάλλον.
This study represents an initial investigation on the impact of climatic factors (temperature, rainfall, air humidity) on the biology of the honey-producing insects in the Evritania prefecture, one of the most productive areas of fir-honey in Greece, attributed to its dense fir forests. In particular, the effect of these factors on the honeydew secretions of these insects, as the main factors affecting the production of fir honey. This important honey product presumes the honeydew secretions of two insect species, aphids and coccidae. However, it seems that the biology of these honeydew producing insects has already been significantly affected by climate change and its impact on the study site. More specifically, the increase in temperature seems to affect the biological cycle of fir’s honey-secreting insects, which evolves earlier in the spring, as well as the development of honeybee colonies. The result is that honey production is not fully exploited by bees, a fact that in recent years has led to a reduction in the production of fir honey. It seems, then, that climate change is beginning to affect beekeeping, as well as other productive activities in the primary sector. Therefore, a specific determination of these effects is required, necessary in order to propose appropriate solutions to ensure the beekeeping activity in Evritania, always in relation to the changes that occur in the environment.