HEAL DSpace

Ρόλος της δικαιοσύνης (fairness) στην προθυμία πληρωμής για παραδοσιακά προϊόντα

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Βασιλόπουλος, Αχιλλέας el
dc.contributor.author Χήτα, Άρτεμη Χ. el
dc.date.issued 2021-11-12
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/7434
dc.description.abstract Με την εν λόγω μεταπτυχιακή εργασία διερευνάται η σημασία της δικαιοσύνης στην προθυμία πληρωμής των καταναλωτών για τέσσερα παραδοσιακά προϊόντα (Μαρμελάδα, Γλυκό του κουταλιού, Τραχανά και Φέτα). Θα πραγματοποιηθεί σύγκριση μεταξύ διαφορετικών μορφών δικαιοσύνης και θα παρουσιαστεί η επίδραση που έχουν στην προθυμία πληρωμής των καταναλωτών για τα τέσσερα τρόφιμα. Οι διαφορετικές μορφές δικαιοσύνης σχετίζονται με το δίκαιο εμπόριο, τις δίκαιες συνθήκες εργασίας, αλλά και το αυξημένο παραγωγικό κόστος. Μέσω ενός ερωτηματολογίου βρέθηκε η επιπλέον προθυμία πληρωμής των καταναλωτών. Η ποσοτική αυτή έρευνα υλοποιήθηκε με τη μέθοδο ενδεχόμενης αποτίμησης (Contingent Valuation, CV) μέσω κάρτας ισοδιαστημάτων. Η συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε από τις 25 Ιουλίου του 2021 έως τις 5 Αυγούστου του ίδιου χρόνο. Τα ερωτηματολόγια απαντήθηκαν ηλεκτρονικά από καταναλωτές όλης της χώρας. Έπειτα, χρησιμοποιήθηκε το μοντέλο παλινδρόμησης διαστημάτων (interval regression model) για την οικονομετρική ανάλυση. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι οι πληροφορίες που επηρέασαν περισσότερο την προθυμία πληρωμής των καταναλωτών για τη Μαρμελάδα, το Γλυκό του κουταλιού, αλλά και τη Φέτα ήταν σχετικές με το δίκαιο εμπόριο, ενώ για τον Τραχανά η προθυμία πληρωμής τους δεν επηρεάστηκε από καμία πληροφόρηση. el
dc.description.abstract This postgraduate thesis will focus on the importance of fairness in consumers’ willingness to pay for four traditional products (Jam, Sweet preserves, Frumenty, and Feta cheese). A comparison between different forms of fairness will be made and the impact of consumers’ willingness to pay for these four foods will be demonstrated. The different forms of fairness are related to fair trade, fair working conditions and the increased production costs. Using a structured survey, the additional willingness of consumers to pay is explored. This quantitative survey was carried out using the Contingent Valuation (CV) method via a payment card. Data collection took place from 25 July 2021 to 5 August of the same year. The questionnaires were replied by consumers from all over the country. Then, an interval regression model was used for econometric analysis, too. The results showed that the information that most influenced the consumers’ willingness to pay for Jam, Sweet preserves and Feta cheese was related to fair trade, while for Frumenty their willingness to pay was not affected by any information. en
dc.language.iso el el
dc.subject Δικαιοσύνη el
dc.subject Προθυμία πληρωμής el
dc.subject Παραδοσιακά προϊόντα el
dc.subject Fairness en
dc.subject Willingness to pay en
dc.subject Traditional products en
dc.title Ρόλος της δικαιοσύνης (fairness) στην προθυμία πληρωμής για παραδοσιακά προϊόντα el
dc.title.alternative Importance of fairness in consumers’ willingness to pay for traditional products en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
dc.description.degree Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων τροφίμων και γεωργίας el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account