Οι φαινολικές ενώσεις αποτελούν μια από τις σημαντικότερες ομάδες ενώσεων για το κρασί μιας και επιδρούν άμεσα στην ποιότητα του οίνου. Στην παρούσα μεταπτυχιακή μελέτη ερευνάται η επίδραση του συστήματος διαμόρφωσης καθώς και του φορτίου στα πολυφαινολικά συστατικά της ποικιλίας του Ξινόμαυρου.
Κατά το πείραμα, εφαρμόστηκαν δύο συστήματα διαμόρφωσης, κεφαλή και αμολυτή, και δύο διαφορετικά φορτία, των 12 και 24 οφθαλμών. Οπότε οδηγούμαστε στους εξής χειρισμούς: απλή κεφαλή (ΑΚ) και απλή αμολυτή (ΑΑ), με 12 οφθαλμούς και διπλή κεφαλή (ΔΚ) και διπλή αμολυτή(ΔΑ) με 24 οφθαλμούς. Το πείραμα έλαβε μέρος στον πειραματικό αμπελώνα της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Κατά της διάρκεια της ωρίμανσης και για κάθε χειρισμό, έγιναν 3 δειγματοληψίες των 3 επαναλήψεων. Μετά τον περκασμό πραγματοποιήθηκαν 3 δειγματοληψίες κατά της ημέρες του έτους (Day Of the Year) 221, 235 και 251. Για την εκτίμηση της επίδρασης του διαφορετικού συστήματος διαμόρφωσης και του φορτίου στα πολυφαινολικά συστατικά έγιναν οι κάτωθι αναλύσεις στους φλοιούς των ραγών:
Ολικά φαινολικά των φλοιών υπολογίσθηκαν με δύο μεθόδους, ολικά φαινολικά εκφρασμένα σε AU/ράγα και ολικά φαινολικά με την μέθοδο Folin-Ciocalteu, σε mg GAE/ράγα. Υπολογίσθηκε επίσης και η συγκέντρωση των ανθοκυανών μέσω της HPLC, σε mgMlv/ g ξηρού φλοιού.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το βάρος των ραγών καθώς και των φλοιών δεν διαφέρουν στατιστικά μεταξύ τους σε κανέναν από τους χειρισμούς. Τα ολικά φαινολικά εκφρασμένα σε AU/ράγα καθώς και αυτά σε mgGAE/ράγα δεν βρέθηκε επίσης να επηρεάζονται από τους χειρισμούς. Τέλος όσον αφορά την συγκέντρωση των ανθοκυανών, στατιστικά σημαντική διαφορά βρέθηκε μονό στην περίπτωση της σύγκρισης της απλής με την διπλή αμολυτή, δηλαδή στο ίδιο σύστημα διαμόρφωσης με διαφορετικό το φορτίο, όπου υψηλότερες συγκεντρώσεις σχεδόν σε όλες τις ανθοκυάνες εμφανίζει η απλή αμολυτή.
Phenolic compounds are one of the most important chemical groups for wine, as they affect directly the quality of wine. The current study investigates the impact of the training and pruning system on the phenolic compounds of the wine variety Xinomavro. During the experiment, we had two training systems, Royat and Guyot and to pruning methods, of 12 and 24 buds. Simple cane and double cane, simple cordon and double cordon were applied, in the experiment vineyards of American Farm School of Thessaloniki, planted with the variety Vitis vinifera Xinomavro. For each training and pruning treatment 3 samples were taken and 3 replicates during maturation. When the veraison was complete, 3 samples were taken on Day Of the Year (DOY) 221, 235 and 251.
For the evaluation of the training and pruning system effect we analyzed the skins of the grapes. Total phenolics of the skins were calculated by two methods, total phenolic expressed in AU/berry and total phenolic by Folin-Ciocalteu method, in mg GAE/berry. The concentration of anthocyanins was also calculated by HPLC, in mgMlv/g dry skins.
The berry and skin weight, and the total phenols in AU/berry and mgGAE/berry did not differ statistically. The only statistically important difference was between the Guyot system and the two different number of buds