HEAL DSpace

Επίδραση του ύψους και της κατανομής του φορτίου, κατά το χειμερινό κλάδεμα, στην πολυφαινολική σύσταση της ποικιλίας Ξινόμαυρο

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Κοτσερίδης, Γεώργιος el
dc.contributor.author Μπαλλά, Ευτυχία Κ. el
dc.date.issued 2021-12-13
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/7459
dc.description.abstract Οι φαινολικές ενώσεις αποτελούν μια από τις σημαντικότερες ομάδες ενώσεων για το κρασί μιας και επιδρούν άμεσα στην ποιότητα του οίνου. Στην παρούσα μεταπτυχιακή μελέτη ερευνάται η επίδραση του συστήματος διαμόρφωσης καθώς και του φορτίου στα πολυφαινολικά συστατικά της ποικιλίας του Ξινόμαυρου. Κατά το πείραμα, εφαρμόστηκαν δύο συστήματα διαμόρφωσης, κεφαλή και αμολυτή, και δύο διαφορετικά φορτία, των 12 και 24 οφθαλμών. Οπότε οδηγούμαστε στους εξής χειρισμούς: απλή κεφαλή (ΑΚ) και απλή αμολυτή (ΑΑ), με 12 οφθαλμούς και διπλή κεφαλή (ΔΚ) και διπλή αμολυτή(ΔΑ) με 24 οφθαλμούς. Το πείραμα έλαβε μέρος στον πειραματικό αμπελώνα της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Κατά της διάρκεια της ωρίμανσης και για κάθε χειρισμό, έγιναν 3 δειγματοληψίες των 3 επαναλήψεων. Μετά τον περκασμό πραγματοποιήθηκαν 3 δειγματοληψίες κατά της ημέρες του έτους (Day Of the Year) 221, 235 και 251. Για την εκτίμηση της επίδρασης του διαφορετικού συστήματος διαμόρφωσης και του φορτίου στα πολυφαινολικά συστατικά έγιναν οι κάτωθι αναλύσεις στους φλοιούς των ραγών: Ολικά φαινολικά των φλοιών υπολογίσθηκαν με δύο μεθόδους, ολικά φαινολικά εκφρασμένα σε AU/ράγα και ολικά φαινολικά με την μέθοδο Folin-Ciocalteu, σε mg GAE/ράγα. Υπολογίσθηκε επίσης και η συγκέντρωση των ανθοκυανών μέσω της HPLC, σε mgMlv/ g ξηρού φλοιού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το βάρος των ραγών καθώς και των φλοιών δεν διαφέρουν στατιστικά μεταξύ τους σε κανέναν από τους χειρισμούς. Τα ολικά φαινολικά εκφρασμένα σε AU/ράγα καθώς και αυτά σε mgGAE/ράγα δεν βρέθηκε επίσης να επηρεάζονται από τους χειρισμούς. Τέλος όσον αφορά την συγκέντρωση των ανθοκυανών, στατιστικά σημαντική διαφορά βρέθηκε μονό στην περίπτωση της σύγκρισης της απλής με την διπλή αμολυτή, δηλαδή στο ίδιο σύστημα διαμόρφωσης με διαφορετικό το φορτίο, όπου υψηλότερες συγκεντρώσεις σχεδόν σε όλες τις ανθοκυάνες εμφανίζει η απλή αμολυτή. el
dc.description.abstract Phenolic compounds are one of the most important chemical groups for wine, as they affect directly the quality of wine. The current study investigates the impact of the training and pruning system on the phenolic compounds of the wine variety Xinomavro. During the experiment, we had two training systems, Royat and Guyot and to pruning methods, of 12 and 24 buds. Simple cane and double cane, simple cordon and double cordon were applied, in the experiment vineyards of American Farm School of Thessaloniki, planted with the variety Vitis vinifera Xinomavro. For each training and pruning treatment 3 samples were taken and 3 replicates during maturation. When the veraison was complete, 3 samples were taken on Day Of the Year (DOY) 221, 235 and 251. For the evaluation of the training and pruning system effect we analyzed the skins of the grapes. Total phenolics of the skins were calculated by two methods, total phenolic expressed in AU/berry and total phenolic by Folin-Ciocalteu method, in mg GAE/berry. The concentration of anthocyanins was also calculated by HPLC, in mgMlv/g dry skins. The berry and skin weight, and the total phenols in AU/berry and mgGAE/berry did not differ statistically. The only statistically important difference was between the Guyot system and the two different number of buds en
dc.language.iso el el
dc.subject Φαινολικά συστατικά el
dc.subject Σταφύλια el
dc.subject Κλάδεμα el
dc.subject Σύστημα διαμόρφωσης el
dc.subject Ανθοκυάνες el
dc.subject Ξινόμαυρο el
dc.subject Phenolic compounds en
dc.subject Grapes en
dc.subject Pruning en
dc.subject Training system en
dc.subject Anthocyans en
dc.subject Xinomavro en
dc.title Επίδραση του ύψους και της κατανομής του φορτίου, κατά το χειμερινό κλάδεμα, στην πολυφαινολική σύσταση της ποικιλίας Ξινόμαυρο el
dc.title.alternative Influence of pruning and training system, during winter pruning, on the phenolic compounds of the variety Xinomavro en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Αμπελουργία – Οινολογία el
dc.embargo.terms 2022-01-15


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account