HEAL DSpace

Ανάλυση του κλάδου της Ζυθοποιίας στην Ελλάδα πριν και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Γεωργακόπουλος, Γεώργιος el
dc.contributor.author Σοφιανοπούλου, Νίκη Μαρία el
dc.date.issued 2022-03-07
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/7537
dc.description.abstract Η ζυθοποιία αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους ανερχόμενους κλάδους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην παγκόσμια αγορά. Με την οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2009 στη χώρα μας αντιμετώπισε μια ύφεση την οποία και μελετάει η παρούσα διπλωματική εργασία. Σκοπός της είναι η αξιολόγηση του κλάδου της ζυθοποιίας στην εγχώρια αγορά για τα έτη 2000 έως και 2019. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού πάρθηκαν οικονομικά δεδομένα από τις τέσσερις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που σχετίζονται με την παραγωγή ζύθου στην Ελλάδα (Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Ολυμπιακή Ζυθοποιία, Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης και Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης) και υπολογίστηκαν με βάση αυτά οι αντίστοιχοι αριθμοδείκτες. Κατόπιν σχεδιάστηκαν ενδεικτικά διαγράμματα που δείχνουν την μεταβολή των αριθμοδεικτών αυτών σε βάθος χρόνου και αντλήθηκαν τα εξής συμπεράσματα: από τις προαναφερθείσες εταιρίες δύο παρουσιάζουν την καλύτερη συνολική εικόνα λειτουργίας και βιώσιμης ανάπτυξης΄ η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, εκ των οποίων η πρώτη παρόλο που δέχτηκε πλήγμα συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή του μεριδίου αγοράς, και η δεύτερη επηρεάστηκε θετικά από την κρίση και βελτίωσε τη θέση της σημαντικά. Παράλληλα, ο συγκεκριμένος κλάδος παρά τις πιέσεις που δέχτηκε εν καιρώ κρίσης κατάφερε να ανταπεξέλθει και να σημειώσει αξιόλογα αποτελέσματα. Εκτιμάται ότι είναι ανθεκτικός στην ύφεση και ότι θα μπορέσει να επανέλθει εξίσου και από τη σημερινή δύσκολη περίοδο που διανύουμε με την πανδημία Covid – 19. el
dc.description.abstract Brewing was and still is one of the most growing industries in the world. During the financial crisis, which appeared in Greece (2009 – 2012), there was a depression in beer production and consumption. This thesis is about the financial impact of this crisis in Greece’s brewing economy, and for this cause financial statements of the biggest companies in this sector have been analyzed. More specifically, the 4 most contributing companies in market share, are Athenian Brewery, Olympic Brewery, Macedonian Thrace Brewery and Hellenic Brewery of Atalanti. The data, which refers to 2000 – 2019, have been examined with Microsoft Excel program and in addition accounting ratios have been calculated for each year. The total variation of each accounting ratio is depicted in bar charts. In conclusion, it was assumed that among the examined companies, 2 of them reach better results as far as operation and expansion are concerned; Athenian Brewery and Macedonian Thrace Brewery. The first one, remains first in market share in Greece even though it had a big loss of net sales during the crisis. The second one, seems to be affected positively and expands its operations. In general, brewing is considered an industry which remains resistant towards financial fluctuations and probably will remain in Covid-19 era as well. en
dc.language.iso el el
dc.subject Οικονομική ανάλυση el
dc.subject Ζυθοποιία el
dc.subject Ελλάδα el
dc.subject Οικονομική κρίση el
dc.subject Ανάπτυξη el
dc.subject Economic analysis en
dc.subject Financial crisis en
dc.subject Brewing en
dc.subject Greece en
dc.subject Economy en
dc.title Ανάλυση του κλάδου της Ζυθοποιίας στην Ελλάδα πριν και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών el
dc.title.alternative Economic analysis of Brewing in Greece during the latest financial crisis en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
dc.description.degree Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων τροφίμων και γεωργίας el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account