Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να μελετήσει και να συγκρίνει τα χαρακτηριστικά της οργανωτικής ικανότητας και την αποτελεσματικότητα της Ένωσης Συνεταιρισμών Σαντορίνης με το κεφαλαιουχικό οινοποιείο Vassaltis Vineyards που έχει την έδρα του στη Σαντορίνη. Η ανάλυση βασίζεται στο μοντέλο οργανωτικής ικανότητας, που προτάθηκε από τη Maria de Fatima Arruda Souza (2017), σύμφωνα με το οποίο η οργανωτική ικανότητα των οινικών συνεταιρισμών περιλαμβάνει χαρακτηριστικά, όπως ιστορικούς και δημογραφικούς παράγοντες, σχέσεις με τα μέλη ως προμηθευτές, τη συνεταιριστική ταυτότητα και την Οργανωτική Ικανότητα ως οικονομική απόδοση, υποδομή, ανθρώπινο δυναμικό, μάρκετινγκ, στρατηγικό σχεδιασμό και ηγετική ικανότητα. Το ίδιο μοντέλο διαφοροποιήθηκε ελαφρώς και εφαρμόστηκε στο κεφαλαιουχικό οινοποιείο. Η μελέτη βασίστηκε στην αξιολόγηση των δεδομένων που συλλέχθηκαν μέσω της διαδικασίας συνεντεύξεων και επισήμανε τις κύριες διαφορές μεταξύ της Ένωσης Συνεταιρισμών Σαντορίνης και του οινοποιείου Vassaltis Vineyards. Η έρευνα παρουσιάζει μια συγκριτική αξιολόγηση της οργανωτικής ικανότητας των συνεταιρισμών και των κεφαλαιουχικών οινοποιείων και πώς οι διαφορές επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των οργανισμών αυτών, αποτελώντας εφαλτήριο για διερεύνηση προτάσεων προς τη βελτίωσή τους.
The purpose of this thesis is to study and compare the organizational capacity attributes and effectiveness of the Union of Santorini Cooperatives with the investor-owned winery Vassaltis Vineyards, also located in Santorini. The analysis is based on the Organizational Capacity Model, suggested by Maria de Fatima Arruda Souza (2017), according to which the organizational capacity of wine cooperatives includes attributes, like historical and demographic factors, relationships with the members as suppliers, the Cooperative identity and the Organizational Capacity as financial performance, infrastructure, human resources, marketing, strategic planning and leadership capacity. The same model was slightly differentiated and applied to the investor-owned winery. The study was based on the theoretical analysis of data collected though interview process and pointed the main differences between the Union of Santorini Cooperatives and the Vassaltis Vineyard winery. The study presents a comparative evaluation of the organizational capacity of wine cooperative and an investor-owned winery and how the differences between them affect their effectiveness. It is a first step towards the development of proposals for their improvement.