Η πτυχιακή εργασία αφορά την βιβλιογραφική ανασκόπηση της εφαρμογής του συστήματος
HACCP γύρω από την παραγωγή συγκεκριμένων γαλακτοκομικών προιόντων που
παρασκευάζονται στο τυροκομείο του ΓΠΑ.
Τα γαλακτοκομικά προιόντα αποτελούν ιδιαίτερα θρεπτικά τρόφιμα και χρήζουν αναγκαία στην
καθημερινή κατανάλωση τους καθώς κατέχουν μια εξέχουσα θέση στην πυραμίδα της μεσογειακής
διατροφής.Εντούτοις, η διασφάλιση της καλής ποιότητας και της υγιεινής αυτών των προιόντων
αφορά άμεσα κάθε πολίτη.
Το σύστημα HACCP είναι μία προληπτική μέθοδος που ελέγχει, εντοπίζει και εξαλείφει τυχόν
πιθανούς κινδύνους που εάν και εφόσον υπήρχαν στο τρόφιμο θα ήταν ικανοί να προκαλέσουν
βλάβη ως προς την υγεία του καταναλωτή ύστερα από την κατάποση του.
Τέλος, μαζί με την παραγωγή ενός υψηλά ποιοτικού προιόντος, διασφαλίζεται και η ανάπτυξη της
βιομηχανίας τροφίμων χτίζοντας μια σχέση εμπιστοσύνης με τον καταναλωτή.
This thesis deals with the bibliographic review of the application of the HACCP, around the
production process of specific dairy products made at the dairy of the Agricultural University of
Athens.
Dairy products are highly nutritious foods and are essential in their daily consumption as they
occupy a prominent place in the pyramid of the Mediterranean diet.
Nevertheless, ensuring the good quality and hygiene of these products is a matter that concerns
immediately every food industry and every citizen.
The HACCP system is a preventive method that controls, detects, and eliminates the potential
hazards, which, if present in the food, could damage the health of the consumer after ingestion.
Finally, along with the production of a high-quality product, the evolution of the food industry is
ensured by building a trusting relationship with its customer.