Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η εκτίμηση της επίδρασης των συνθηκών που σχετίζονται με τη παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων στην ανάπτυξη, την ικανότητα παραγωγής οξέος, την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά και την παραγωγή βακτηριοσινών στελεχών του είδους Enterococcus faecium. Δέκα στελέχη του είδους Enterococcus faecium που παρουσιάζουν αντιμικροβιακή δράση, αναπτύχθηκαν σε υγρό θρεπτικό υπόστρωμα MRS και ελαφρύ γάλα εμπορίου(1,5% λιπαρά) σε διαφορετικές θερμοκρασίες (20, 30, 37 0C) και παρουσία διαφορετικών περιεκτικοτήτων NaCl (0, 1.5, 3.5%). Στην περίπτωση του πρώτου υγρού υποστρώματος δοκιμάστηκε ακόμη μια τιμή pH (6.8). Πραγματοποιήθηκε καταμέτρηση του τελικού πληθυσμού των στελεχών του είδους Enterococcus faecium, της τελικής τιμής pH του μέσου ανάπτυξης και εκτίμηση της αντιμικροβιακής δράσης έναντι τριών στελεχών του παθογόνου μικροοργανισμού Listeria monocytogenes και μίγμα αυτών. Επιπλέον, μελετήθηκε η επίδραση των συνθηκών ανάπτυξης των στελεχών του είδους Enterococcus faecium στην ανθεκτικότητά τους σε οχτώ αντιβιοτικά.
The aim of this study was to evaluate the effect of conditions related to the production of dairy products on growth, acid production ability, antibiotic resistance and production of bacteriocin strains of Enterococcus faecium. Ten strains of Enterococcus faecium that have the ability to produce bacteriocins, grew on MRS broth and UHT milk medium, at different temperatures (20, 30, 37 0C) and presence of different NaCl content (0, 1.5, 3.5%). In the case of the MRS broth medium another pH value (6.8) was tested. The measurement of the final population of Enterococcus faecium strains, the final pH value and the evaluation of antimicrobial activity against 3 strains of Listeria monocytogenes and mix of them, took place. Furthermore, the effect of the conditions, in which the Enterococcus faecium strains grew, was examined in comparison to their antibiotic resistance.