HEAL DSpace

Φασματοσκοπική μελέτη μελιών κουμαριάς (Arbutus unedo L.) και βαμβακιού (Gossypium hirsutum L.) καθώς και χρωματογραφική μελέτη του πτητικού κλάσματος και των εκχυλισμάτων τους με ακετονιτρίλιο

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Παππάς, Χρήστος el
dc.contributor.author Σιαμαντούρα, Χριστίνα Χ. el
dc.date.available 2024-09-30T01:00:52Z
dc.date.issued 2022-09-28
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/7662
dc.description.abstract Στη μεταπτυχιακή εργασία αυτή, μελετήθηκαν τα ελληνικά μέλια από κουμαριά (Arbutus unedo L.) και από βαμβάκι (Gossypium hirsutum L.). Σκοπός της εργασίας, ήταν η μελέτη των πτητικών συστατικών και συγκεκριμένα το προφίλ του αρώματος των μελιών αυτών, με τη τεχνική SPME/GC-MS, καθώς και τα φαινολικά τους συστατικά χρησιμοποιώντας τη τεχνική LC-QTOF-MS. Με τη φασματοσκοπική μελέτη (FT-IR, φθορισμομετρία) προσδιορίστηκαν τα κύρια συστατικά των μελιών αυτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ανιχνεύτηκαν ενώσεις χαρακτηριστικές για το κάθε μέλι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δείκτες της βοτανικής τους προέλευσης. Με τη τεχνική SPME/GC-MS ταυτοποιήθηκαν 50 πτητικά συστατικά για το μέλι βαμβακιού και 43 πτητικά συστατικά για το μέλι κουμαριάς. Συγκεκριμένα, για το μέλι κουμαριάς, η α-ιζοφορόνη, η β-ιζοφορόνη και η 4-οξοϊζοφορόνη αποτελούν χημικούς δείκτες της βοτανικής προέλευσης του μελιού αυτού. Για το μέλι βαμβακιού η βιβλιογραφία δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες ενώσεις, ωστόσο ταυτοποιήθηκαν οι ενώσεις: κινναμωμαλδεΰδη, εννεανάλη και βενζαλδεΰδη. Στη παρούσα μελέτη στα μέλια βαμβακιού ανιχνεύτηκε σε μεγάλη συγκέντρωση η βενζαλδεΰδη, η φουρφουράλη και η 2-φαινυλαιθανόλη. Όσον αφορά, τα φαινολικά συστατικά ταυτοποιήθηκαν 28 φαινολικά συστατικά για το μέλι βαμβακιού με τη ναριγενίνη και την καμφερόλη να εμφανίζουν την υψηλότερη συγκέντρωση, λόγω αυτού, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως δείκτες της βοτανικής του προέλευσης, ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω μελέτη. Στο μέλι κουμαριάς ταυτοποιήθηκαν τουλάχιστον 23 φαινολικές ενώσεις με το ομογενιστικό οξύ και το αμπσισικό οξύ να είναι τα συστατικά με την υψηλότερη συγκέντρωση. Η τεχνική FT-IR παρείχε δεδομένα για τις λειτουργικές ομάδες των κύριων συστατικών τους όπως τα σάκχαρα, τα αμινοξέα κ.ά. Η φασματοσκοπία φθορισμού παρείχε δεδομένα για τα φθορίζοντα συστατικά των μελιών αυτών. el
dc.description.abstract In the present postgraduate thesis, Greek arbutus (Arbutus unedo L.) and cotton (Gossypium hirsutum L.) honeys were studied. The purpose of this study was to determine the volatile profile of these honeys, using the SPME/GC-MS technique, as well as their phenolic compounds by using the LC-QTOF-MS technique. The main components of these honeys were identified by spectroscopic study (FT-IR, fluorescence). It is noteworthy that characteristic compounds to each honey were indentified, which can be used as chemical markers of its botanical origin. The SPME/GC-MS technique identified 50 volatile components for cotton honey and 43 volatile components for arbutus honey. Specifically, for arbutus honey, a-isophorone,b-isophorone, 4-oxoisophorone are chemical indicators of the botanical origin of this honey. The literature has not come up with specific compounds as indicators in cotton honeys. But the following compounds have been identified: cinnamaldehyde, nonanal and benzaldehyde. In the present study, benzaldehyde, furfural and 2-phenylethanol were detected in high concentration in cotton honeys. Regarding phenolic compounds, 28 phenolic compounds were identified for cotton honey with naringenin and kaempherol having the highest concentration, these two compounds could be considered as indicators of its botanical origin, however further study is needed. 23 phenolic compounds have been identified in arbutus honey, with homogentisic and abscisic acid being the components with the highest concentration. The FT-IR technique provided data for the skeleton and for the functional groups of the main molecules such as sugars, amino acids, etc. Fluorescence spectroscopy provided data on the number of fluorescent substances in these honeys. en
dc.language.iso el el
dc.subject Μέλι el
dc.subject Βαμβάκι el
dc.subject Κουμαριά el
dc.subject FT-IR en
dc.subject Φθορισμός el
dc.subject Αέρια χρωματογραφία el
dc.subject Υγρή χρωματογραφία el
dc.subject Honey en
dc.subject Gossypium hirsutum L. en
dc.subject Arbutus unedo L. en
dc.subject Fluorescence en
dc.subject Gas chromatography en
dc.subject Liquid chromatography en
dc.title Φασματοσκοπική μελέτη μελιών κουμαριάς (Arbutus unedo L.) και βαμβακιού (Gossypium hirsutum L.) καθώς και χρωματογραφική μελέτη του πτητικού κλάσματος και των εκχυλισμάτων τους με ακετονιτρίλιο el
dc.title.alternative Spectroscopic study of arbutus (Arbutus unedo L.) and cotton (Gossypium hirsutum L.) honeys as well as chromatographic study of the volatile fraction and their extracts with acetonitrile en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Μελέτη και αξιοποίηση φυσικών προϊόντων el
dc.embargo.terms 2024-09-30


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account