HEAL DSpace

Συγκριτική αξιολόγηση πέντε γονοτύπων φραγκοσυκιάς ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών τους (έτος συγκομιδής 2021)

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Παπαδάκης, Ιωάννης el
dc.contributor.author Παπαδάκης, Φώτιος Β. el
dc.date.issued 2022-10-13
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/7673
dc.description.abstract Η φραγκοσυκιά αποτελεί μία εναλλακτική επιλογή καλλιέργειας, η οποία χρόνο με τον χρόνο μπαίνει στην καθημερινότητα μας όλο και πιο πολύ, καθώς η ζήτηση από τους καταναλωτές είναι ιδιαίτερα αυξημένη και ιδιαίτερα των καρπών. Ωστόσο, οι ερευνητικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί για διάφορες ποικιλίες φραγκοσυκιάς, κυρίως ελληνικές, δεν είναι αρκετές ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ των ποικιλιών. Η παρούσα εργασία αποτελεί συνέχεια της χρόνιας προσπάθειας μελέτης διάφορων ποικιλιών φραγκοσυκιάς. Σκοπός της έρευνας είναι, λοιπόν, μελετώντας πέντε διαφορετικές ποικιλίες που βρίσκονται στο δενδροκομείο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, να διαπιστωθούν τα κύρια ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών τους και να συγκριθούν μεταξύ τους. Η διαδικασία ξεκίνησε με την συλλογή των καρπών από συνολικά 20 δένδρα φραγκοσυκιάς που ανά τέσσερα αποτελούν διαφορετικό γονότυπο. Στη συνέχεια, αφαιρέθηκε από αυτούς το μεγαλύτερο πλήθος αγκαθιών που έφεραν πάνω τους, τοποθετήθηκαν σε ξεχωριστές πλαστικές σακούλες και μεταφέρθηκαν στον εργαστηριακό χώρο. Ακολούθησε η μέτρηση του βάρους κάθε σακούλας καρπών, αλλά και με τη βοήθεια παχυμέτρου η μέτρηση της διαμέτρου και του μήκους των καρπών. Για την καταγραφή της απαιτούμενης δύναμης που χρειάζεται να καταβληθεί για να διατρηθεί ο φλοιός των καρπών, χρησιμοποιήθηκε το έμβολο από το πενετρόμετρο του εργαστηρίου. Η διαδικασία αυτή επαναλήφθηκε σε μεταγενέστερο στάδιο όπου οι καρποί είχαν πλέον αποφλοιωθεί. Έπειτα, με την χρήση του διαφορικού χρωματομέτρου του εργαστηρίου ελήφθησαν οι χρωματικές παράμετροι L*, a* και b* για τους καρπούς, τόσο με τον φλοιό, αλλά και χωρίς. Αφού πλέον οι καρποί είχαν αποφλοιωθεί, μεταφέρθηκαν εκ νέου στη ζυγαριά όπου μετρήθηκε το βάρος της σάρκας τους. Ξεχωριστή μέτρηση έγινε και για το βάρος των φλοιών. Ακολούθησε η χυμοποίηση των καρπών. Ο κάθε χυμός πέρασε από τούλι για να διαχωριστεί από υπολείμματα σάρκας και σπόρων. Οι σπόροι που έμειναν σε κάθε τούλι ξεπλύθηκαν με νερό, αποξηράθηκαν, τοποθετήθηκαν στον εργαστηριακό καταψύκτη και στη συνέχεια μετρήθηκαν και διαχωρίστηκαν οι γονιμοποιημένοι από τους μη. Στη συνέχεια, μετρήθηκαν το βάρος, ο όγκος και το pH των χυμών, όπως και τα ολικά διαλυτά στερεά τους. Ακολούθησε η στατιστική επεξεργασία των δεδομένων και η σύγκρισή τους για καθεμιά από τις παραμέτρους που μετρήθηκαν. Από όλη την παραπάνω μελέτη, λοιπόν, εξήχθησαν ορισμένα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα που σχετίζονται με το σχήμα (τιμές λόγου μήκους προς πλάτος καρπού, από 1,582 έως 1,736), το βάρος (94,28-102,05g) και την χυμοπεριεκτικότητα των καρπών (46,12-49,66 % w/w), το pH (5,86-6,04) και τα διαλυτά στερεά συστατικά (12,93-14,57 oBrix) του χυμού, τον αριθμό (267,05-339,50) και το βάρος των σπόρων ανά καρπό, αλλά και τα χρωματικές παραμέτρους της φλούδας και της σάρκας των καρπών. Όλα τα δεδομένα ήρθαν σε αντιπαραβολή με τα αντίστοιχα άλλων ερευνών για την παρατήρηση των διαφοροποιήσεων μεταξύ των ποικιλιών. Διαπιστώθηκε ότι οι καρποί των υπό εξέταση γονότυπων έχουν αξιόλογα ποιοτικά χαρακτηριστικά. el
dc.description.abstract Opuntia is identified as an alternative option for cultivation, which is gradually becoming a considerable part of our daily lives, as the demand from consumers is particularly high and especially for the fruits. Nevertheless, the scientific studies conducted focusing on diverse, mainly Greek, selections of opuntia are producing insufficient research outputs regarding the differences between the selections. The current study follows the continuing and long-term effort of studying the diverse selections of opuntia. The aim of the study is to identify and compare the main qualitative characteristics of the fruits of opuntia through examining five (5) different selections of opuntia, located at the arboretum of the Agricultural University of Athens (AUA). The process began with collecting fruits from total twenty (20) trees of opuntia, which per four trees consist a different genotype. Moving on, the largest number of thorns was removed from the trees and they were placed in different plastic bags and were transferred in the laboratory space. The next step was the measurement of the weight of each bag of fruits and the measurement of the diameter and the length of the fruits. To record the required force needed to penetrate the skin of the fruits, the piston from the laboratory penetrometer was used. The above-mentioned process was repeated in a later stage when the fruits had been peeled. Afterwards, the differential colorimetric of the laboratory was used to take the chromatic parameters L*, a* and b* for the fruits with and without peel. Since, the fruits have been peeled they were, once again, transferred at the scale machine where the weight of their flesh was measured. The weight of the hulls was measured separately. The process of converting the fruits into juice was followed. Each juice was passed through tulle to be separated from the tailings of flesh and seeds. The seeds that remained at the tulle were washed with water, dehydrated and located at the laboratory freezer and then counted and separated into fertilized and unfertilized ones. The measurement of the weight, the mass/volume and the PH of the juices as well as of the total soluble solids was followed. This was followed by the statistical processing of the data and their comparison for each of the measured parameters. To sum up, the above-mentioned study has drawn very useful and practical conclusions related to the shape (fruit length to width ratio values, from 1,582 to 1,736), weight (94,28-102,05g), the juice content (46,12-49,66 % w/w) and chemical properties (12,93-14,57 oBrix), the pH (5,86-6,04), the number (267,05.-339,50) and weight of seeds per fruit as well as the chromatic parameters of the fruits. All data have been compared with the respectively data of other relevant studies to observe the differences between the varieties. It was found that the fruits of the tested genotypes have remarkable quality characteristics. en
dc.language.iso el el
dc.subject Φραγκοσυκιά el
dc.subject Ποιότητα καρπών el
dc.subject Αξιολόγηση γονοτύπων el
dc.subject Prickly pear en
dc.subject Fruit quality en
dc.subject Genotype evaluation en
dc.title Συγκριτική αξιολόγηση πέντε γονοτύπων φραγκοσυκιάς ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών τους (έτος συγκομιδής 2021) el
dc.title.alternative Comparative evaluation of five prickly pear genotypes in terms of the quality characteristics of their fruits (harvest year 2021) en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
dc.description.degree Τομείς Αιχμής και Καινοτόμες Εφαρμογές στην Παραγωγή και Συντήρηση Οπωροκηπευτικών και Ανθοκομικών Ειδών el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account