HEAL DSpace

Αξιολόγηση των αγρονομικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών 7 διαφορετικών καλλιεργούμενων τύπων περουβιανού αραβοσίτου σε συνθήκες μεσογειακού κλίματος

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Μπιλάλης, Δημήτριος el
dc.contributor.author Κούσουλα, Μαρία Δ. el
dc.date.issued 2023-03-08
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/7786
dc.description.abstract Ο αραβόσιτος λόγω της ευρείας προσαρμοστικότητάς του και του μεγάλου αριθμού βελτιωμένων τύπων (υβριδίων) που έχουν δημιουργηθεί, μπορεί να καλλιεργηθεί σχεδόν σε όλες τις γεωργικές περιοχές του κόσμου. Το Περού είναι μια χώρα προικισμένη με ποικίλες οικολογικές συνθήκες, εδάφη και κλίματα, που ευνόησε την ανάπτυξη διαφορετικών τύπων αραβοσίτου. Στο πείραμα που διεξήχθη, εξετάστηκε το ενδεχόμενο καλλιέργειας περουβιανών τύπων αραβοσίτου στην χώρα μας, υπό μεσογειακές κλιματολογικές συνθήκες. Παράλληλα, οι τύποι αυτοί, συγκρίθηκαν με τον κοινό εμπορικό αραβόσιτο και προέκυψαν αξιόλογα αποτελέσματα αναφορικά με τις προοπτικές καλλιέργειας του περουβιανού αραβοσίτου στην χώρα μας. Η παρούσα μελέτη εκπονήθηκε την χρονική περίοδο Μάρτιος-Σεπτέμβριος 2022, στον πειραματικό αγρό του Εργαστηρίου Γεωργίας, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην περιοχή του Βοτανικού. Η σπορά έλαβε χώρα στις 30/03/2022 και η συγκομιδή πραγματοποιήθηκε στις 5/09/2022. Κατά την πειραματική διαδικασία πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση των αγρονομικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών 7 διαφορετικών καλλιεργούμενων τύπων (landraces) περουβιανού αραβοσίτου σε συνθήκες μεσογειακού κλίματος. Τα χαρακτηριστικά που μελετήθηκαν ήταν το ύψος, ο αριθμός φύλλων, ο ASI (Anthesis Silking Interval) και διάφορα μορφολογικά χαρακτηριστικά του φυτού, των φύλλων, του βλαστού, του σπάδικα, του σπόρου αλλά και της ρίζας. Επίσης υπολογίστηκε το ποσοστό αποικισμού του ριζικού συστήματος του αραβοσίτου από μυκορριζικούς μύκητες και τέλος πραγματοποιήθηκε εργαστηριακή ανάλυση της θρεπτικής αξίας των σπόρων του. Τα αποτελέσματα του πειράματος έδειξαν ότι ο περουβιανός αραβόσιτος προσαρμόστηκε ικανοποιητικά στις συνθήκες του μεσογειακού κλίματος, με ορισμένους τύπους να υπερτερούν σημαντικά τόσο από μορφολογικής όσο και από θρεπτικής άποψης, σε σχέση με τον κοινό εμπορικό αραβόσιτο. Ωστόσο, για την επίτευξη υψηλότερου ποσοστού γονιμοποίησης και καλύτερων αποδόσεων είναι απαραίτητη η περεταίρω έρευνα και μελέτη του αραβοσίτου με καταγωγή από το Περού. el
dc.description.abstract Maize, due to its wide adaptability and the large number of improved types (hybrids) that have been created, can be grown in almost all agricultural regions of the world. Peru is a country endowed with varied ecological conditions, soils and climates, which favored the development of different types of maize. In the experiment carried out, was considered the possibility of growing Peruvian types of maize in our country, under Mediterranean climatic conditions. At the same time, these types were compared with common commercial maize and remarkable results were obtained regarding the prospects of growing Peruvian maize in our country. The present study was carried out during the period March-September 2022, in the experimental field of the Agricultural Laboratory, of the Agricultural University of Athens, in the area of Botanikos. Sowing took place on 30/03/2022 and harvesting on 5/09/2022. During the experimental process, an evaluation of the agronomic and quality characteristics of 7 different cultivated types (landraces) of Peruvian maize in Mediterranean climate conditions was carried out. The characteristics studied were height, number of leaves, ASI (Anthesis Silking Interval) and various morphological characteristics of the plant, leaves, stalk, cob, seed and root. The percentage of colonization of the maize root system by mycorrhizal fungi was also calculated and finally a laboratory analysis of the nutritional value of the seeds was carried out. The results of the experiment showed that the Peruvian maize adapted satisfactorily to the conditions of the Mediterranean climate, with some types significantly superior both morphologically and nutritionally to the common commercial maize. However, to achieve a higher fertilization rate and better yields, further research and study of maize originating from Peru is necessary. en
dc.language.iso el el
dc.subject Περουβιανός αραβόσιτος el
dc.subject Αγρονομικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά el
dc.subject Μεσογειακό κλίμα el
dc.subject Peruvian maize, Agronomic and quality characteristics, Mediterranean climate en
dc.title Αξιολόγηση των αγρονομικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών 7 διαφορετικών καλλιεργούμενων τύπων περουβιανού αραβοσίτου σε συνθήκες μεσογειακού κλίματος el
dc.title.alternative Evaluation of the agronomic and quality characteristics of 7 different cultivated types of Peruvian maize under Mediterranean climate conditions en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
dc.description.degree Καινοτόμες εφαρμογές στην Αειφορική Γεωργία, στη βελτίωση φυτών και στην Αγρομετεωρολογία el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account