dc.contributor.advisor |
Ρούσσος, Πέτρος |
el |
dc.contributor.author |
Βερούσης, Οδυσσέας Γ. |
el |
dc.date.issued |
2023-03-21 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/7805 |
|
dc.description.abstract |
Το 2019, έλαβε χώρα πείραμα με σκοπό την αξιολόγηση και την επίδραση της χαραγής των κλάδων πρέμνων ακτινιδιάς (Actinidia deliciosa cv. Hayward) στην ποιότητα των παραγόμενων καρπών. Το φυτικό υλικό περιελάμβανε πρέμνα μάρτυρες, πρέμνα που δέχτηκαν χαραγή μόνο τον Αύγουστο (ΧΑ), πρέμνα που δέχτηκαν χαραγή μόνο τον Σεπτέμβριο (ΧΣ) και πρέμνα των οποίων οι κλάδοι χαράχτηκαν και Αύγουστο και Σεπτέμβριο (ΧΑΣ). Έλαβαν χώρα δύο μετρήσεις ποιοτικών παραμέτρων κατά τη διάρκεια της αρχικής ανάπτυξης των καρπών, άλλη μία μέτρηση κατά τη συγκομιδή και μία ακόμα σε καρπούς που συντηρήθηκαν για τέσσερις περίπου μήνες. Η χαραγή δεν επηρέασε τους καρπούς στα αρχικά στάδια ανάπτυξής τους. Οι μετρήσεις στη συγκομιδή αλλά και τους συντηρημένους καρπούς ανέδειξε διαφορές μόνο σε ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τη συγκομιδή, πιο θετική επίδραση πάνω στα ποιοτικά χαρακτηριστικά είχε η επέμβαση με μία μόνο χαραγή τον Αύγουστο και η επέμβαση με δύο χαραγές, και Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Η εφαρμογή χαραγής ανεξαρτήτως αριθμού και χρόνου βελτίωσε ποιοτικά και τους καρπούς που συντηρήθηκαν. Ωστόσο, αυτό αφορούσε ορισμένες παραμέτρους, καθώς και σε αυτή την περίπτωση αρκετοί παράμετροι δεν σημείωσαν κάποια διαφοροποίηση σε σχέση με το μάρτυρα. |
el |
dc.description.abstract |
The present study took place in a kiwi orchard in Agrinio, Greece, the year 2019, in order to evaluate the effect of kiwi vines (Actinidia deliciosa cv.Hayward) canes girdling on the quality of kiwifruits. The plant material included control vines, vines girdled in August (ΧΑ), vines girdled in September (ΧΣ) and vines girdled both August and September (ΧΑΣ). The determination of quality parameterstook place twiceduring the initial development of fruits. Additional measurements took place in fruits which were frosted immediately after harvest, as well as in fruits preserved for almost four months. Girdling had no effect on any parameter during fruit early development. The experimental data concerning both frosted and preserved fruits revealed differencesonly for a few quality parameters. Regarding the frosted kiwifruits, both applications ΧΑ and ΧΑΣ achieved the most positive effect on the fruit quality. Moreover, all three girdling applications also favored the quality of preserved kiwifruits. Therefore, this positive effect concerned just a few characteristics, because as we mentioned above, many parameters were not differentiated in relation to control plants. |
en |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Επίδραση χαραγής |
el |
dc.subject |
Ποιοτικά χαρακτηριστικά |
el |
dc.subject |
Καρπός ακτινιδιάς |
el |
dc.subject |
Kiwi vines |
el |
dc.subject |
Canes girdling |
el |
dc.subject |
Kiwifruits quality |
el |
dc.subject |
Ποικιλία Hayward |
el |
dc.subject |
Hayward variety |
en |
dc.title |
Επίδραση της χαραγής στα ποιοτικά χαρακτηριστικά καρπού ακτινιδιάς |
el |
dc.title.alternative |
Effect of kiwi vines canes girdling on the quality of kiwifruits |
en |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής |
el |
dc.description.degree |
Τομείς Αιχμής και Καινοτόμες Εφαρμογές στην Παραγωγή και Συντήρηση Οπωροκηπευτικών και Ανθοκομικών Ειδών |
el |