Ο προσδιορισμός του κριθαριού που χρησιμοποιείται για τη βυνοποίηση είναι ένα
θέμα που ξεκίνησε παράλληλα με την επαγγελματική καλλιέργεια δημητριακών στην
Ευρώπη. Η επιλογή του κατάλληλου κριθαριού για βυνοποίηση και κατ' επέκταση
για τη δημιουργία μπύρας, αφορά μία διαδικασία κατά την οποία συλλέγονται τύποι
κριθαριού με προεπιλεγμένες και σαφείς ιδιότητες που ανταποκρίνονται στης ανάγκες
της ζυθοποιίας. Πρόκειται δηλαδή για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία
επηρεάζουν την απόδοση του κριθαριού ζυθοποιίας. Χαρακτηριστικά όπως η
παραγωγή σε βιομάζα, η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, το μέγεθος των κόκκων, ο
αριθμός των δευτερευόντων στελεχών, ο αριθμός των στάχεων και ο αριθμός των
καρπών ανά στάχυ. Σε αυτή τη μελέτη, μελετήθηκαν 13 γενότυποι βυνοποιήσιμου
κριθαριού και μιας εμπορικής ποικιλίας, της Zhana. Για αυτές τους γενότυπους
μελετήθηκαν τα χαρακτηριστικά, που είναι ενδεικτικά για την επιλογή κατάλληλου
γενοτύπου κριθαριού για ζυθοποιία σε ξηροθερμικές συνθήκες.
Στόχος της παρούσας ερευνητικής μελέτης, ήταν η αξιολόγηση αποδοτικών και
ποιοτικών χαρακτηριστικών γονότυπου βυνοποίησιμου κριθαριού στο ξηροθερμικό
περιβάλλον του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, μπόρεσε να αναδειχθεί ο γενότυπος πού τα
περισσότερα χαρακτηριστικά της αντιστοιχούν στα επιθυμητά χαρακτηριστικά.
The identification of barley used for malting is a topic that started alongside the
professional cultivation of cereals in Europe. The selection of suitable barley for
malting and, by extension, for beer production involves a process in which barley
types with preselected and clear properties that meet the needs of the brewing industry
are harvested. In other words, they are specific characteristics which influence the
performance of malting barley. Characteristics such as biomass yield, protein content,
grain size, number of siblings, number of spikes. In this study, 13 malting barley
improvement lines and one commercial variety (Zhana) were studied. For these
improvement lines, the characteristics indicative for the selection of a suitable barley
improvement line for malting under dry heat conditions were studied.
The aim of the present research study, was to evaluate efficient and qualitative
characteristics of malting barley genotype in the dry heat environment of the
Agricultural University of Athens.
Based on the results of the study, it was possible to identify the improvement line
where most of its characteristics corresponded to the desired traits.