HEAL DSpace

Αξιολόγηση μορφολογικών αποδοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών γονότυπου βυνοποιήσιμου κριθαριού στο ξηροθερμικό περιβάλλον του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Οικονόμου, Γαρυφαλλιά el
dc.contributor.author Γκίκας, Δημήτριος Β. el
dc.date.issued 2023-05-11
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/7865
dc.description.abstract Ο προσδιορισμός του κριθαριού που χρησιμοποιείται για τη βυνοποίηση είναι ένα θέμα που ξεκίνησε παράλληλα με την επαγγελματική καλλιέργεια δημητριακών στην Ευρώπη. Η επιλογή του κατάλληλου κριθαριού για βυνοποίηση και κατ' επέκταση για τη δημιουργία μπύρας, αφορά μία διαδικασία κατά την οποία συλλέγονται τύποι κριθαριού με προεπιλεγμένες και σαφείς ιδιότητες που ανταποκρίνονται στης ανάγκες της ζυθοποιίας. Πρόκειται δηλαδή για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία επηρεάζουν την απόδοση του κριθαριού ζυθοποιίας. Χαρακτηριστικά όπως η παραγωγή σε βιομάζα, η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, το μέγεθος των κόκκων, ο αριθμός των δευτερευόντων στελεχών, ο αριθμός των στάχεων και ο αριθμός των καρπών ανά στάχυ. Σε αυτή τη μελέτη, μελετήθηκαν 13 γενότυποι βυνοποιήσιμου κριθαριού και μιας εμπορικής ποικιλίας, της Zhana. Για αυτές τους γενότυπους μελετήθηκαν τα χαρακτηριστικά, που είναι ενδεικτικά για την επιλογή κατάλληλου γενοτύπου κριθαριού για ζυθοποιία σε ξηροθερμικές συνθήκες. Στόχος της παρούσας ερευνητικής μελέτης, ήταν η αξιολόγηση αποδοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών γονότυπου βυνοποίησιμου κριθαριού στο ξηροθερμικό περιβάλλον του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, μπόρεσε να αναδειχθεί ο γενότυπος πού τα περισσότερα χαρακτηριστικά της αντιστοιχούν στα επιθυμητά χαρακτηριστικά. el
dc.description.abstract The identification of barley used for malting is a topic that started alongside the professional cultivation of cereals in Europe. The selection of suitable barley for malting and, by extension, for beer production involves a process in which barley types with preselected and clear properties that meet the needs of the brewing industry are harvested. In other words, they are specific characteristics which influence the performance of malting barley. Characteristics such as biomass yield, protein content, grain size, number of siblings, number of spikes. In this study, 13 malting barley improvement lines and one commercial variety (Zhana) were studied. For these improvement lines, the characteristics indicative for the selection of a suitable barley improvement line for malting under dry heat conditions were studied. The aim of the present research study, was to evaluate efficient and qualitative characteristics of malting barley genotype in the dry heat environment of the Agricultural University of Athens. Based on the results of the study, it was possible to identify the improvement line where most of its characteristics corresponded to the desired traits. en
dc.language.iso el el
dc.subject Κριθάρι el
dc.subject Γενότυποι el
dc.subject Βυνοζυθοποιία el
dc.subject Ποιοτικά χαρακτηριστικά el
dc.subject Γονότυποι el
dc.subject Barley en
dc.subject Varieties en
dc.subject Malting en
dc.subject Improvement lines en
dc.subject Quality traits en
dc.subject Genotypes en
dc.title Αξιολόγηση μορφολογικών αποδοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών γονότυπου βυνοποιήσιμου κριθαριού στο ξηροθερμικό περιβάλλον του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών el
dc.title.alternative Evaluation of morphological efficiency and quality characteristics of malting barley genotype in the dry heat environment of the Agricultural University of Athens en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
dc.description.degree Καινοτόμες εφαρμογές στην Αειφορική Γεωργία, στη βελτίωση φυτών και στην Αγρομετεωρολογία el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account