Η παρούσα εργασία με θέμα, βιωματικός τουρισμός στο αγροτικό τοπίο της Νάξου, αφορά στην μελέτη και πρόταση ένταξης αγροτουριστικών δράσεων σε υφιστάμενο βιολογικό αμπελώνα στο νησί της Νάξου. Ο χώρος βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού, πλησίον του οικισμού του Γλινάδου που απέχει 6 χιλιόμετρα από την χώρα της Νάξου, στη θέση Τρανά Αμπέλια. Πρόκειται για οροπέδιο μεσημβρινό, επικλινές 5%, σε υψόμετρο 150 μέτρων. Στα πλαίσια της εργασίας πραγματοποιήθηκε δευτερογενής βιβλιογραφική έρευνα για την αμπελουργία και την οινοπαραγωγή, τον αγροτουρισμό και τον οινικό τουρισμό. Στη συνέχεια διερευνήθηκε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την αμπελουργία, την οινοπαραγωγή και τον αγροτουρισμό (ιδιαιτέρως για τις Κυκλάδες). Επιπρόσθετα μελετήθηκαν χαρακτηριστικά στοιχεία της Νάξου καθώς και οι αμπελώνες του νησιού όσον αφορά τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους την τυπολογία και τις καλλιεργητικές τεχνικές τους. Επιπλέον αναλύθηκε ο βιολογικός αμπελώνας του Τρανάμπελου και η υφιστάμενη κατάστασή του. Σε συνέχεια των συμπερασμάτων της παραπάνω μελέτης σχεδιάστηκε πρόταση επέκτασης του αμπελώνα με αγροτουριστικές δράσεις και προσθήκη οινοποιείου.
The present thesis, with the theme, experiential tourism in the rural landscape of Naxos, concerns the study and proposal for the inclusion of agro-tourism activities in an existing organic vineyard on the island of Naxos. The site is located in the western part of the island, near the settlement of Glinados, which is 6 kilometers from the town of Naxos, in the location of Trana Abelia. It is a meridian plateau, sloping 5%, at an altitude of 150 meters. As part of the work, secondary literature research was carried out on viticulture and wine production, agritourism and wine tourism. Then the current institutional framework for viticulture, wine production and agro-tourism (particularly for the Cyclades) was investigated. In addition, characteristic elements of Naxos were studied as well as the vineyards of the island in terms of their morphological characteristics, typology and cultivation techniques. In addition, the organic vineyard of Tranampelos and its current situation were analyzed. Following the conclusions of the above study, a proposal was drawn up to expand the vineyard with agro-tourism activities and the addition of a winery