HEAL DSpace

Επίδραση του τρόπου ξήρανσης σε χυμό μανταρινιού

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Μαντάλα, Ιωάννα el
dc.contributor.author Αμαρτωλού, Αργυρούλα Μ. el
dc.date.issued 2023-09-08
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/8020
dc.description.abstract Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί η διερεύνηση της επίδρασης των διεργασιών ξήρανσης στα χαρακτηριστικά της σκόνης από χυμό μανταρινιού (Citrus reticulata). Τα μανταρίνια, όπως και όλα τα άλλα εσπεριδοειδή, είναι σημαντική πηγή Βιταμίνης C, Βιταμίνης Α και του συμπλέγματος Β. Επιπλέον, στον καρπό μανταρινιού υπάρχουν σε ποσότητα μεγαλύτερη των 100 μg/100 g τα καροτενοειδή. Κατά τη διάρκεια της μελέτης παρασκευάστηκαν 19 δείγματα σκονών, οι οποίες προκύπτουν από τρεις διαφορετικούς τρόπους ξήρανσης. Οι τρόποι αυτοί είναι ξήρανση με ψεκασμό, ξήρανση με λυοφιλίωση και ξήρανση με στρώμα αφρού σε θερμό αέρα. Μετά την παραλαβή των σκονών πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις που αφορούν την πυκνότητα, το πορώδες, το χρώμα, την υγρασία, την ενεργότητα νερού, τη διαλυτότητα τους σε νερό για επανασύσταση του χυμού, την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C και τις καμπύλες προσρόφησης σε πέντε διαφορετικές σχετικές υγρασίες. Με την μέθοδο ξήρανσης με στρώμα αφρού σε θερμό αέρα παρατηρούμε την μεγαλύτερη απώλεια βιταμίνης C σε σχέση με τις άλλες δύο μεθόδους. Τα δείγματα που σχηματίστηκαν με ψεκασμό παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά υδατοδιαλυτότητας, τις μικρότερες πυκνότητες και υψηλό πορώδες. Παράλληλα, λόγω των πρόσθετων ουσιών και της μεθόδου, το χρώμα των σκονών διαφέρει αρκετά από τον χυμό, ως προς τον παράγοντα L*. Τέλος, οι σκόνες από ξήρανση με στρώμα αφρού σε θερμό αέρα απορροφούν την λιγότερη υγρασία σε υψηλές σχετικές υγρασίες. Βάσει των αποτελεσμάτων της παρούσας μελέτης, προκύπτει ότι τόσο η μέθοδος ξήρανσης όσο και οι πρόσθετες ουσίες επηρεάζουν σημαντικά χαρακτηριστικά των παραγόμενων σκονών. el
dc.description.abstract The objective of this study is to investigate the effects of the drying on properties of powder produced from mandarin juice (Citrus reticulata). Mandarins, like all other citrus fruits, are an important source of Vitamin C, Vitamin A and the B complex. In addition, the mandarin fruit contains more than 100 µg/100 g of carotenoids. During the experimental procedure nineteen samples of cladode flour were produced by three different drying methods. These methods are spray drying, freeze drying and foam-mat drying. After receiving the powders, analyses were conducted regarding the density, porosity, color, moisture, water activity, its solubility in water for juice reconstitution, its vitamin C content, and the adsorption curves in five different relative humidity. The powders produced by foam-mat drying have greatest loss of vitamin C compared to the other two methods. The spray dried samples how the highest percentages of water solubility, the lowest densities and high porosity. At the same time, due to the additives and the method, the color of the powders is quite different from the colour of the juice, in terms of the L* factor. Finally, powders produced by foam-mat drying absorb less moisture at high relative humidities. Based on the results of the present study, both the drying method and the additives importantly affect characteristics of the produced powders. en
dc.language.iso el el
dc.subject Ξήρανση el
dc.subject Χυμός μανταρινιού el
dc.subject Χρώμα el
dc.subject Ασκορβικό οξύ el
dc.subject Υδατοδιαλυτοτητα el
dc.subject Καμπύλη προσρόφησης el
dc.subject Drying en
dc.subject Mandarin juice en
dc.subject Colour en
dc.subject Ascorbic acid en
dc.subject Water solubility en
dc.subject Sorption curve en
dc.title Επίδραση του τρόπου ξήρανσης σε χυμό μανταρινιού el
dc.title.alternative Effect of drying method on mandarin juice en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account