Η παρούσα ερευνητική εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης την ανάδειξη των κύριων παραγόντων που συμβάλλουν στην επίτευξη βιωσιμότητας στην εφοδιαστική αλυσίδα του χοιρινού κρέατος, δίνοντας έμφαση στις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές διαστάσεις. Πιο συγκεκριμένα, σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η εξέταση σε βάθος των ζητημάτων βιωσιμότητας στη διοίκηση της εφοδιαστικής αλυσίδας του χοιρινού κρέατος, καθώς και το πώς αυτά επηρεάζουν τις συνολικές διαδικασίες, τις σχέσεις και τις αποφάσεις των εμπλεκομένων. Επιπλέον, η εργασία έχει ως στόχο τη διερεύνηση και την ανάδειξη των σχέσεων αιτίου – αποτελέσματος και των αλληλεπιδράσεων που υπάρχουν ανάμεσα στους παράγοντες που συνδέονται με την επίτευξη βιωσιμότητας στην εφοδιαστική αλυσίδα του χοιρινού κρέατος.
Για τη μελέτη των ζητημάτων βιωσιμότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας, επιλέχθηκαν βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας 13 παράγοντες, οι οποίοι αξιολογήθηκαν από 14 Ειδήμονες του κλάδου του χοιρινού κρέατος. Για την αξιολόγηση των σχέσεων μεταξύ των επιλεγμένων
παραγόντων χρησιμοποιήθηκε η πολυκριτηριακή μέθοδος για τη λήψη αποφάσεων Grey DEMATEL. Οι παράγοντες κατηγοριοποιήθηκαν σε δύο ομάδες, όπου στην πρώτη κατατάχθηκαν οι παράγοντες που επηρεάζουν και στη δεύτερη αυτοί που επηρεάζονται.
Στην πρώτη ομάδα ανήκουν οκτώ παράγοντες και στη δεύτερη ανήκουν οι υπόλοιποι πέντε. Ο παράγοντας «Νέες τεχνολογίες» αποτελεί τον παράγοντα που επηρεάζει περισσότερο τη βιωσιμότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα χοιρινού κρέατος, ενώ ο αμέσως επόμενος βρέθηκαν ότι είναι οι «Συνεργασίες εμπλεκόμενων μερών». Επιπλέον, ο παράγοντας «Αποτύπωμα άνθρακα σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας» είναι αυτός που περισσότερο δέχεται
επίδραση από τους υπόλοιπους παράγοντες παρά ασκεί επίδραση σε αυτούς. Συνεπώς, αν υπάρξει βελτίωση ενός ή περισσότερων παραγόντων της πρώτης ομάδας με στόχο την επίτευξη βιωσιμότητας, τότε θα επηρεαστούν θετικά και οι παράγοντες που ανήκουν στη
δεύτερη ομάδα.
This research paper aims to study the main factors that contribute to sustainability in the pork supply chain, with emphasis on the social, environmental and economic dimensions. More specifically, the purpose of this research is to examine in depth the sustainability issues in pork supply chain management, and how they affect the overall processes, relationships and decisions of the stakeholders. In addition, the paper aims to explore and highlight the cause and effect relationships and the interactions that exist between the factors associated with achieving sustainability in the pork supply chain.
For the study of supply chain sustainability issues, 13 factors were selected based on international literature and evaluated by 14 experts in the pork industry. The Grey DEMATEL multi-criteria method for decision making was used to evaluate the relationships between the
selected factors. The factors were categorized into two groups, where the first group included the factors that influence and the second group included those that are influenced.
The first group includes eight factors and the second group includes the remaining five. The factor "New technologies" is the factor that most influences sustainability in the pork supply chain, while the next factor was found to be "Stakeholder partnerships". In addition, the factor
"Carbon footprint along the supply chain" is the one that is more influenced by the other factors than influencing them. Therefore, if there is an improvement of one or more factors in the first group in order to achieve sustainability, then the factors belonging to the second group will also be positively affected.