HEAL DSpace

Αποτύπωση βιωσιμότητας εφοδιαστικής αλυσίδας χοιρινού κρέατος από άκρη σε άκρη

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Τσουλφάς, Γιάννης el
dc.contributor.author Καρτσιώλας, Γεώργιος Α. el
dc.date.issued 2024-03-04
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/8128
dc.description.abstract Η παρούσα ερευνητική εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης την ανάδειξη των κύριων παραγόντων που συμβάλλουν στην επίτευξη βιωσιμότητας στην εφοδιαστική αλυσίδα του χοιρινού κρέατος, δίνοντας έμφαση στις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές διαστάσεις. Πιο συγκεκριμένα, σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η εξέταση σε βάθος των ζητημάτων βιωσιμότητας στη διοίκηση της εφοδιαστικής αλυσίδας του χοιρινού κρέατος, καθώς και το πώς αυτά επηρεάζουν τις συνολικές διαδικασίες, τις σχέσεις και τις αποφάσεις των εμπλεκομένων. Επιπλέον, η εργασία έχει ως στόχο τη διερεύνηση και την ανάδειξη των σχέσεων αιτίου – αποτελέσματος και των αλληλεπιδράσεων που υπάρχουν ανάμεσα στους παράγοντες που συνδέονται με την επίτευξη βιωσιμότητας στην εφοδιαστική αλυσίδα του χοιρινού κρέατος. Για τη μελέτη των ζητημάτων βιωσιμότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας, επιλέχθηκαν βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας 13 παράγοντες, οι οποίοι αξιολογήθηκαν από 14 Ειδήμονες του κλάδου του χοιρινού κρέατος. Για την αξιολόγηση των σχέσεων μεταξύ των επιλεγμένων παραγόντων χρησιμοποιήθηκε η πολυκριτηριακή μέθοδος για τη λήψη αποφάσεων Grey DEMATEL. Οι παράγοντες κατηγοριοποιήθηκαν σε δύο ομάδες, όπου στην πρώτη κατατάχθηκαν οι παράγοντες που επηρεάζουν και στη δεύτερη αυτοί που επηρεάζονται. Στην πρώτη ομάδα ανήκουν οκτώ παράγοντες και στη δεύτερη ανήκουν οι υπόλοιποι πέντε. Ο παράγοντας «Νέες τεχνολογίες» αποτελεί τον παράγοντα που επηρεάζει περισσότερο τη βιωσιμότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα χοιρινού κρέατος, ενώ ο αμέσως επόμενος βρέθηκαν ότι είναι οι «Συνεργασίες εμπλεκόμενων μερών». Επιπλέον, ο παράγοντας «Αποτύπωμα άνθρακα σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας» είναι αυτός που περισσότερο δέχεται επίδραση από τους υπόλοιπους παράγοντες παρά ασκεί επίδραση σε αυτούς. Συνεπώς, αν υπάρξει βελτίωση ενός ή περισσότερων παραγόντων της πρώτης ομάδας με στόχο την επίτευξη βιωσιμότητας, τότε θα επηρεαστούν θετικά και οι παράγοντες που ανήκουν στη δεύτερη ομάδα. el
dc.description.abstract This research paper aims to study the main factors that contribute to sustainability in the pork supply chain, with emphasis on the social, environmental and economic dimensions. More specifically, the purpose of this research is to examine in depth the sustainability issues in pork supply chain management, and how they affect the overall processes, relationships and decisions of the stakeholders. In addition, the paper aims to explore and highlight the cause and effect relationships and the interactions that exist between the factors associated with achieving sustainability in the pork supply chain. For the study of supply chain sustainability issues, 13 factors were selected based on international literature and evaluated by 14 experts in the pork industry. The Grey DEMATEL multi-criteria method for decision making was used to evaluate the relationships between the selected factors. The factors were categorized into two groups, where the first group included the factors that influence and the second group included those that are influenced. The first group includes eight factors and the second group includes the remaining five. The factor "New technologies" is the factor that most influences sustainability in the pork supply chain, while the next factor was found to be "Stakeholder partnerships". In addition, the factor "Carbon footprint along the supply chain" is the one that is more influenced by the other factors than influencing them. Therefore, if there is an improvement of one or more factors in the first group in order to achieve sustainability, then the factors belonging to the second group will also be positively affected. en
dc.language.iso el el
dc.subject Βιωσιμότητα el
dc.subject Εφοδιαστική αλυσίδα el
dc.subject Χοιρινό κρέας el
dc.subject Grey DEMATEL en
dc.subject Sustainability en
dc.subject Supply chain en
dc.subject Pork meat en
dc.title Αποτύπωση βιωσιμότητας εφοδιαστικής αλυσίδας χοιρινού κρέατος από άκρη σε άκρη el
dc.title.alternative End-to-end mapping of the pork supply chain sustainability en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
dc.description.degree Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων τροφίμων και γεωργίας el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account