Στην παρούσα πτυχιακή εργασία, πραγματοποιήθηκε μια λεπτομερής οργανοληπτική ανάλυση
των οίνων Ασύρτικο από δύο διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας: Βόρεια Ελλάδα και
Σαντορίνη. Οι δοκιμασίες έγιναν από άτομα με εξειδικευμένη εκπαίδευση στην ορολογία του
κρασιού. Τα αποτελέσματα έδειξαν σαφείς οργανοληπτικές διαφορές μεταξύ των δύο
περιοχών, μεταξύ των οποίων τα χρώματα, τα αρώματα και η οξύτητα των οίνων. Ειδικότερα,
οι οίνοι Σαντορίνης αποδείχθηκαν να έχουν μεγαλύτερες οξύτητες και ορυκτό χαρακτήρα που
οι βασικές οσμές του ήταν αυτές της μεταλλικότητας, της βρεγμένης πέτρας και φρούτων όπως
το πεπόνι και το κυδώνι ενώ οι οίνοι της Βορείου Ελλάδας διέθεταν έντονα αρώματα φρούτων
όπως πυρηνόκαρπα και μηλοειδή. Τέλος, προτείνεται περαιτέρω έρευνα στον τομέα και η
χρήση ποσοτικών μεθόδων ανάλυσης για βαθύτερη κατανόηση των διαφορών.
In the present thesis, a detailed organoleptic analysis of Assyrtiko wines from two different
regions of Greece was carried out: Northern Greece and Santorini. The tests were done by
people with specialized training in wine terminology. The results showed clear organoleptic
differences between the two regions, including the colors, aromas and acidity of the wines. In
particular, the wines of Santorini proved to have higher acidity and mineral character whose
main aromas were those of metal, wet stone and fruits such as melon and quince while the
wines of Northern Greece had strong fruit aromas such as stone fruits and apples. Finally,
further research in the field and the use of quantitative analysis methods for a deeper
understanding of the differences are suggested.