HEAL DSpace

Σύγκριση οίνων από ποικιλία Ασύρτικο διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών της Ελλάδας

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Καλλίθρακα, Σταματίνα el
dc.contributor.author Χατζηβασιλείου, Παναγιώτα Ν. el
dc.date.issued 2024-03-07
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/8132
dc.description.abstract Στην παρούσα πτυχιακή εργασία, πραγματοποιήθηκε μια λεπτομερής οργανοληπτική ανάλυση των οίνων Ασύρτικο από δύο διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας: Βόρεια Ελλάδα και Σαντορίνη. Οι δοκιμασίες έγιναν από άτομα με εξειδικευμένη εκπαίδευση στην ορολογία του κρασιού. Τα αποτελέσματα έδειξαν σαφείς οργανοληπτικές διαφορές μεταξύ των δύο περιοχών, μεταξύ των οποίων τα χρώματα, τα αρώματα και η οξύτητα των οίνων. Ειδικότερα, οι οίνοι Σαντορίνης αποδείχθηκαν να έχουν μεγαλύτερες οξύτητες και ορυκτό χαρακτήρα που οι βασικές οσμές του ήταν αυτές της μεταλλικότητας, της βρεγμένης πέτρας και φρούτων όπως το πεπόνι και το κυδώνι ενώ οι οίνοι της Βορείου Ελλάδας διέθεταν έντονα αρώματα φρούτων όπως πυρηνόκαρπα και μηλοειδή. Τέλος, προτείνεται περαιτέρω έρευνα στον τομέα και η χρήση ποσοτικών μεθόδων ανάλυσης για βαθύτερη κατανόηση των διαφορών. el
dc.description.abstract In the present thesis, a detailed organoleptic analysis of Assyrtiko wines from two different regions of Greece was carried out: Northern Greece and Santorini. The tests were done by people with specialized training in wine terminology. The results showed clear organoleptic differences between the two regions, including the colors, aromas and acidity of the wines. In particular, the wines of Santorini proved to have higher acidity and mineral character whose main aromas were those of metal, wet stone and fruits such as melon and quince while the wines of Northern Greece had strong fruit aromas such as stone fruits and apples. Finally, further research in the field and the use of quantitative analysis methods for a deeper understanding of the differences are suggested. en
dc.language.iso el el
dc.subject Ασύρτικο el
dc.subject Οργανοληπτική ανάλυση el
dc.subject Βόρεια Ελλάδα el
dc.subject Σαντορίνη el
dc.subject Αρωματικός χαρακτήρας el
dc.subject Οξύτητα el
dc.subject Γευσιγνωσία el
dc.subject Πειραματική διαδικασία el
dc.subject Assyrtico en
dc.subject Organoleptic analysis en
dc.subject Northern Greece en
dc.subject Santorini en
dc.subject Aromatic character en
dc.subject Acidity en
dc.subject Tasting en
dc.subject Experimental procedure en
dc.title Σύγκριση οίνων από ποικιλία Ασύρτικο διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών της Ελλάδας el
dc.title.alternative Comparison of wines from Assyrtiko varieties from different geographical areas of Greece en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Σύγχρονη Τεχνολογία Τροφίμων. Ι) Γαλακτοκομία ΙΙ) Οινολογία el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account