Η παρούσα μελέτη εστιάζει στην επίδραση της ακτινοβολίας UV-C στην ποιότητα της τεμαχισμένης και ολόκληρης μικρόκαρπης τομάτας ποικιλίας Roma. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, χρησιμοποιώντας τομάτες τύπου cherry από τοπικό παραγωγό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ακτινοβολία UV-C επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα των καρπών τομάτας, με τις μεγαλύτερες αλλαγές να παρατηρούνται στους τεμαχισμένους καρπούς. Από τις αναλύσεις φάνηκε ότι η διάρκεια συντήρησης, η έκθεση σε ακτινοβολία UV-C και οι χειρισμοί επηρέασαν σημαντικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του καρπού, με τις απώλειες μάζας να αυξάνονται με την αύξηση της έκθεσης σε UV-C ακτινοβολία. Επιπλέον, από την μελέτη παρατηρήθηκε ότι η παραγωγή αιθυλενίου, οι απώλειες νερού λόγω αναπνοής και ο ρυθμός αναπνοής αντίστοιχα επηρεάζονται σημαντικά από τους παραπάνω παράγοντες αλλά και από τον τεμαχισμότου καρπού. Τέλος, προκύπτουν σημαντικά στοιχεία για τη μετασυλλεκτική διατήρηση της ποιότητας και τη μείωση των απωλειών , υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαχείρισης των παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα των νωπών προϊόντων.
This study investigates the effect of UV-C radiation on the quality of chopped and whole small-fruited Roma tomatoes. Cherry tomatoes from a local producer were used in the experiment, which was conducted at the Laboratory of Farm Machine Systems of the Agricultural University of Athens.. The results indicate that UV-C radiation has a significant effect on the quality of tomato fruits, with the most significant changes observed in chopped fruits. The analyses showed that fruit quality characteristics were significantly influenced by storage duration, exposure to UV-C radiation, and handling. Mass losses increased with higher UV-C exposure. The study also demonstrated that ethylene production, water losses, and respiration rate were significantly affected by these factors and by the management of preservation. Overall, important insights are provided for improving the quality and reduce losses in post-harvest handling of tomato fruit. It emphasizes the significance of managing factors that affect the quality of fresh produce.