HEAL DSpace

Δρόμοι του τυριού στην Πελοπόννησο

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Καρανικόλας, Παύλος el
dc.contributor.author Γιατρά, Χριστίνα Ελένη Χ. el
dc.date.issued 2024-04-19
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/8195
dc.description.abstract Στην Ελλάδα, η τυροκομία πέρα από μια παραγωγική δραστηριότητα, αποτελεί κομμάτι της παράδοσης πολλών περιοχών, με τη γνώση και την τέχνη της παραγωγής τυριού να μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Η παρούσα μελέτη έχει στόχο την πρόταση ενός σχεδίου δράσης για την εγκαθίδρυση «Δρόμων του Τυριού» στην Πελοπόννησο για την προώθηση της εγχώριας τυροκομίας και την ανάπτυξη του τυροτουρισμού. Για τις ανάγκες αυτής της μελέτης, Εταιρείες Τοπικής Ανάπτυξης πρότειναν την πρώτη «κρίσιμη μάζα» τυροκομικών επιχειρήσεων στην Πελοπόννησο, από τις οποίες συλλέχθηκαν πληροφορίες αναφορικά με το προφίλ και τις απόψεις τους γύρω από αυτό το σχέδιο μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου αλλά και δια ζώσης συναντήσεων. Στη συνέχεια ακολούθησε «Ανάλυση Συμμετόχων» και «SWOT Ανάλυση» με σκοπό την καταγραφή των φορέων (ποιοι μπορούν να ασκήσουν επιρροή στο έργο αλλά και να επηρεαστούν από αυτό) και αποτύπωσης του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος της Πελοποννήσου αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η Πελοπόννησος είναι ιδανική περιοχή για την ανάπτυξη «Δρόμων του Τυριού», με τις τυροκομικές επιχειρήσεις να είναι άλλες θετικές, άλλες ναι μεν θετικές αλλά να μην έχουν την υποδομή και το προσωπικό και άλλες τελείως αρνητικές απέναντι σε αυτό το εγχείρημα. Ακόμα, διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού, με τις επιχειρήσεις τουρισμού της περιοχής, με τις γειτνιάζουσες περιφέρειες (πλην της περιφέρειας Πελοποννήσου) και με τις Αναπτυξιακές Εταιρείες, ενώ οι δράσεις του έργου οφείλουν να είναι συμβατές με τις επιδιώξεις του ΥπΑΑΤ, του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ όσο και της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και του δικτύου ΟΔΙΠΠΑΦ1με στόχο την αποφυγή των θεσμικών εμποδίων. el
dc.description.abstract In Greece, cheese-making is more than a productive activity, it is also part of the tradition of many regions, with the cheese-making know-how being passed down from generation to generation. The presentation of the key characteristics of dairies in Peloponnese which will demonstrate the prerequisites to establish the “Cheese Routes” in the region, is the main research subject of the study. For the needs of the analysis, Local Development Agencies suggested a “critical mass” of dairies in the Peloponnese, from which information related to their profile, views and willingness to participate in this project was collected through survey questionnaires and face-to-face meetings. A stakeholder analysis and a SWOT analysis were carried out using the survey data, in order to record the stakeholders, who can influence the project and be influenced by it, as well as the internal and external environment of the Peloponnese respectively. The results showed that the Peloponnese is an ideal region for the establishment of «Cheese Routes», with some dairies being positive, others being positive but lacking infrastructure and staff and others being completely negative. Furthermore, the necessity for collaboration with the Ministry of Tourism, tourism businesses in the area, neighboring regions (except the Peloponnese region) and Local Development Agencies was identified, while the actions of the project should be compatible with the objectives of the Ministry of Rural Development and Food, the ELGO-DIMITRA and the Interprofessional Organization of Feta Cheese and the Network for Environmental Management of Feta Cheese PDO and Feta PDO byproducts in order to avoid institutional barriers. en
dc.language.iso el el
dc.subject Πελοπόννησος el
dc.subject Τυροκομικές επιχειρήσεις el
dc.subject Ανάλυση Συμμετόχων el
dc.subject SWOT ανάλυση el
dc.subject Peloponnese en
dc.subject Dairies en
dc.subject Stakeholder analysis en
dc.subject SWOT analysis en
dc.title Δρόμοι του τυριού στην Πελοπόννησο el
dc.title.alternative Peloponnesian cheese routes en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
dc.description.degree Επιχειρηματικότητα και συμβουλευτική στην αγροτική ανάπτυξη el
dc.embargo.liftdate 2027-12-31
dc.embargo.terms 2027-12-31


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account