Στην συγκεκριμένη εργασία ασχοληθήκαμε με την σύγκρισή του αυτοφυούς και
καλλιεργούμενου πληθυσμού του είδους Origanum dictamnus ως προς την χημική σύσταση
και αντιμικροβιακή ιδιότητα προς επιλεγμένους παθογόνους μικροοργανισμούς.
Χρησιμοποιήσαμε αέρια χρωματογραφία συζευγμένη με Φασματομετρία μαζών ώστε να
καθορίσουμε τον χημειότυπο του κάθε δείγματος, ενώ για την αντιμικροβιακή ικανότητα
κάναμε μια σειρά πειραμάτων με την μέθοδο της διάχυσης σε πηγαδάκια έναντι δυο θετικών
και δυο αρνητικών κατά Gram βακτηρίων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι κύριες ουσίες και
στα δύο δείγματα ήταν η καρβακρόλη, το p-κυμένιο και το γ-τερπινένιο ενώ ενδιαφέρουσα
ήταν η παρουσία της θυμοκινόνης και της μενθόλης (σε μεγάλη συγκέντρωση) μόνο στο
δείγμα του αυτοφυούς δίκταμου. Όσον αφορά την αντιμικροβιακή ικανότητα, με τη μέθοδο
αυτή βρέθηκε ότι το αιθέριο έλαιο ήταν πολύ αποτελεσματικό έναντι των θετικών κατά Gram
βακτηρίων ενώ στους Gram θετικούς μικροοργανισμούς είχε όχι τόσο ισχυρή επίδραση.
In this essay we dealt with the comparison of the wild and cultivated population of the
Origanum dictamnus species in terms of chemical composition and antimicrobial properties
towards selected pathogenic microorganisms. We used gas chromatography coupled with mass
spectrometry to determine the chemotype of each sample, while for the antimicrobial activity
we did a series of experiments with the diffusion method in wells against two Gram-positive
and two Gram-negative bacteria. The results showed that the main substances in both samples
were carvacrol, p-cymene and γ-terpinene, while interesting was the presence of
thymoquinone and menthol (in high concentration) only in the wild sample. Regarding the
antimicrobial capacity, with this method it was found that the essential oil was very effective
against Gram-positive bacteria while it had a not so strong effect on Gram-positive
microorganisms.