HEAL DSpace

Συγκριτική μελέτη αυτοφυούς και καλλιεργούμενου πληθυσμού του είδους Origanum dictamnus ως προς τη χημική σύσταση και βιοδραστικότητά τους

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Ταραντίλης, Πέτρος el
dc.contributor.author Αναστασιάδου, Θωμαή Α. el
dc.date.issued 2024-04-19
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/8198
dc.description.abstract Στην συγκεκριμένη εργασία ασχοληθήκαμε με την σύγκρισή του αυτοφυούς και καλλιεργούμενου πληθυσμού του είδους Origanum dictamnus ως προς την χημική σύσταση και αντιμικροβιακή ιδιότητα προς επιλεγμένους παθογόνους μικροοργανισμούς. Χρησιμοποιήσαμε αέρια χρωματογραφία συζευγμένη με Φασματομετρία μαζών ώστε να καθορίσουμε τον χημειότυπο του κάθε δείγματος, ενώ για την αντιμικροβιακή ικανότητα κάναμε μια σειρά πειραμάτων με την μέθοδο της διάχυσης σε πηγαδάκια έναντι δυο θετικών και δυο αρνητικών κατά Gram βακτηρίων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι κύριες ουσίες και στα δύο δείγματα ήταν η καρβακρόλη, το p-κυμένιο και το γ-τερπινένιο ενώ ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσία της θυμοκινόνης και της μενθόλης (σε μεγάλη συγκέντρωση) μόνο στο δείγμα του αυτοφυούς δίκταμου. Όσον αφορά την αντιμικροβιακή ικανότητα, με τη μέθοδο αυτή βρέθηκε ότι το αιθέριο έλαιο ήταν πολύ αποτελεσματικό έναντι των θετικών κατά Gram βακτηρίων ενώ στους Gram θετικούς μικροοργανισμούς είχε όχι τόσο ισχυρή επίδραση. el
dc.description.abstract In this essay we dealt with the comparison of the wild and cultivated population of the Origanum dictamnus species in terms of chemical composition and antimicrobial properties towards selected pathogenic microorganisms. We used gas chromatography coupled with mass spectrometry to determine the chemotype of each sample, while for the antimicrobial activity we did a series of experiments with the diffusion method in wells against two Gram-positive and two Gram-negative bacteria. The results showed that the main substances in both samples were carvacrol, p-cymene and γ-terpinene, while interesting was the presence of thymoquinone and menthol (in high concentration) only in the wild sample. Regarding the antimicrobial capacity, with this method it was found that the essential oil was very effective against Gram-positive bacteria while it had a not so strong effect on Gram-positive microorganisms. en
dc.language.iso el el
dc.subject Δίκταμος el
dc.subject Ενδημικά είδη el
dc.subject Καρβακρόλη el
dc.subject Σύγκριση el
dc.subject Bioactivity en
dc.subject Comparison en
dc.subject Chemical composition en
dc.subject Origanum dictamnus en
dc.subject Χημική σύσταση el
dc.subject Carvacrol en
dc.subject Βιοδραστικότητα el
dc.title Συγκριτική μελέτη αυτοφυούς και καλλιεργούμενου πληθυσμού του είδους Origanum dictamnus ως προς τη χημική σύσταση και βιοδραστικότητά τους el
dc.title.alternative Comparative study of wild and cultivated populations of the species Origanum dictamnus concerning its chemical composition and bioactivity en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Τρόφιμα, Διατροφή και Υγεία (Food, Nutrition and Health) el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account