Στην παρούσα εργασία, μελετήθηκε η επίδραση της αλατότητας στην ανάπτυξη και ανόργανη θρέψη υποκειμένων κερασιάς. Χρησιμοποιήθηκαν τρία διαφορετικά υποκείμενα, το Gisela 5, το Gisela 13 και το Maxma 14, στα οποία εφαρμόστηκαν 0 ή 60mM αλατιού NaCl ως ο μάρτυρας ή η εφαρμογή στρες, αντίστοιχα. Πέντε φυτά χρησιμοποιήθηκαν σε κάθε εφαρμογή ως βιολογικές επαναλήψεις. Περίπου 40 ημέρες αργότερα την εφαρμογή του στρες, συλλέχθηκαν, ζυγίστηκαν και ξηράθηκαν διαφορετικοί ιστοί (φύλλα, βλαστοί, ρίζες) και επίσης αναλύθηκε η σύσταση τους σε θρεπτικά στοιχεία ((P, K, Ca, Mg, Mn, Fe, Zn, Cu και Na). Παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων ιστών σε σχέση με το ξηρό τους βάρος αλλά και τις συγκεντρώσεις στοιχείων, υπό συνθήκες αλατότητας. Όλα τα υποκείμενα φάνηκαν ευαίσθητα στην αλατότητα, όμως η αλατότητα στο υποκείμενο Maxma 14 παρουσιάστηκε να έχει τη μεγαλύτερη επίδραση.
The effect of salinity on growth and mineral composition of cherry rootstocks was investigated in the present study. For this purpose, three different rootstocks, Gisela 5, Gisela 13 and Maxma 14, were used and 0 or 60mM NaCl were applied as the control or salinity treatments, respectively. Five plants (replicates) were used per treatment. Approximately after 40 days of exposure to salinity, different plant tissues (leaves, stems and roots) were collected, weighed and dried and mineral composition (P, K, Ca, Mg, Mn, Fe, Zn, Cu and Na) in each tissue was analysed. There were significant differences across the different tissues in terms of their dry weights and element concentrations upon salinity stress. All three rootstocks appeared sensitive to salinity, however the rootstock Maxma 14 was the most affected.