HEAL DSpace

Επίδραση της αλατότητας σε παραμέτρους ανόργανης θρέψης των υποκειμένων κερασιάς Gisela 5, Gisela 13 & Maxma 14

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Παπαδάκης, Ιωάννης el
dc.contributor.author Σταυρόπουλος, Γεώργιος Χρήστος Κ. el
dc.date.issued 2024-05-09
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/8241
dc.description.abstract Στην παρούσα εργασία, μελετήθηκε η επίδραση της αλατότητας στην ανάπτυξη και ανόργανη θρέψη υποκειμένων κερασιάς. Χρησιμοποιήθηκαν τρία διαφορετικά υποκείμενα, το Gisela 5, το Gisela 13 και το Maxma 14, στα οποία εφαρμόστηκαν 0 ή 60mM αλατιού NaCl ως ο μάρτυρας ή η εφαρμογή στρες, αντίστοιχα. Πέντε φυτά χρησιμοποιήθηκαν σε κάθε εφαρμογή ως βιολογικές επαναλήψεις. Περίπου 40 ημέρες αργότερα την εφαρμογή του στρες, συλλέχθηκαν, ζυγίστηκαν και ξηράθηκαν διαφορετικοί ιστοί (φύλλα, βλαστοί, ρίζες) και επίσης αναλύθηκε η σύσταση τους σε θρεπτικά στοιχεία ((P, K, Ca, Mg, Mn, Fe, Zn, Cu και Na). Παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων ιστών σε σχέση με το ξηρό τους βάρος αλλά και τις συγκεντρώσεις στοιχείων, υπό συνθήκες αλατότητας. Όλα τα υποκείμενα φάνηκαν ευαίσθητα στην αλατότητα, όμως η αλατότητα στο υποκείμενο Maxma 14 παρουσιάστηκε να έχει τη μεγαλύτερη επίδραση. el
dc.description.abstract The effect of salinity on growth and mineral composition of cherry rootstocks was investigated in the present study. For this purpose, three different rootstocks, Gisela 5, Gisela 13 and Maxma 14, were used and 0 or 60mM NaCl were applied as the control or salinity treatments, respectively. Five plants (replicates) were used per treatment. Approximately after 40 days of exposure to salinity, different plant tissues (leaves, stems and roots) were collected, weighed and dried and mineral composition (P, K, Ca, Mg, Mn, Fe, Zn, Cu and Na) in each tissue was analysed. There were significant differences across the different tissues in terms of their dry weights and element concentrations upon salinity stress. All three rootstocks appeared sensitive to salinity, however the rootstock Maxma 14 was the most affected. en
dc.language.iso el el
dc.subject Πυρηνόκαρπα el
dc.subject Θρέψη el
dc.subject Υποκείμενα el
dc.subject Φυλλοδιαγνωστική el
dc.subject Stone fruit en
dc.subject Nutrition en
dc.subject Rootstock en
dc.subject Foliar diagnosis en
dc.title Επίδραση της αλατότητας σε παραμέτρους ανόργανης θρέψης των υποκειμένων κερασιάς Gisela 5, Gisela 13 & Maxma 14 el
dc.title.alternative Effect of salinity on mineral nutrition parameters on cherry rootstocks Gisela 5, Gisela 13 & Maxma 14 en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
dc.description.degree Τομείς Αιχμής και Καινοτόμες Εφαρμογές στην Παραγωγή και Συντήρηση Οπωροκηπευτικών και Ανθοκομικών Ειδών el
dc.embargo.liftdate 2030-12-05
dc.embargo.terms 2030-12-05


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account