Η ποικιλία Αγιωργίτικο καλλιεργείται σε διαφόρων ειδών εδάφη, αργιλώδη, αργιλοπηλώδη, αμμοαργιλώδη, όπως είναι τα περισσότερα εδάφη της Νεμέας. Υπολλείματα από τη παραγωγή οίνου περιλαμβάνουν γίγαρτα, μίσχους, στέμφυλα. Η χρήση και η αξιοποίηση τους έχει βοηθήσει τόσο την φαρμακοβιομηχανία, όσο και τη γεωργία και τη βιομηχανία τροφίμων. Η παρακάτω μελέτη αφορά την μελέτη και προσδιορισμό των ολικών φαινολικών ουσιών με τη δοκιμή Folin Ciocalteu για στέμφυλα της ερυθράς ποικιλίας Αγιωργίτικο. Επίσης, μελετήθηκε η αντιοξειδωτική δράση των στέμφυλων με τις δοκιμές ABTS και DPPH. Η εκχύλιση πραγματοποιήθηκε αλλάζοντας διάφορες μεταβλητές όπως είναι η αναλογία διαλύτη-νερού, η αναλογία στερεού-υγρού αλλά και ο χρόνος εκχύλισης. Τα περισσότερα φαινολικά συστατικά και η μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση, τόσο στην παρακάτω μελέτη αλλά και όσο σε σύγκριση με τη βιβλιογραφία, παραλαμβάνονται όταν η αναλογία μεθανόλης-νερού είναι 80-20%. Έτσι, μπορεί να δημιουργηθεί ένα συμπέρασμα που αφορά την ιδανικότερη αναλογία διαλύτη-νερού στην εκχύλιση, την ιδανικότερη δοκιμή που θα δείξει τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση, αλλά και θα επαληθευτεί η αναλογική σχέση μεταξύ φαινολικών ουσιών και αντιοξειδωτικής δράσης.
The Agiorgitiko variety is cultivated in various types of soil, clayey, loamy, sandy, shale as are most of Nemea. By products from wine production include lees, stems, pips. Their use and exploitation has helped both the pharmaceutical industry, as well as agriculture and the food industry. The following study concerns the study and determination of total phenolics with the Folin Ciocalteu reagent for grapes of red variety Agiorgitiko. Also, the antioxidant activity of the stems with ABTS and DPPH reagents was studied. The extraction was carried out by changing various variables such as the solvent-water ratio, the solid-liquid ratio and the extraction time. Most phenolics both in the study below and compared to the literature, occur when the methanol-water ratio was 80-20%. Thus, a conclusion can be made regarding the most ideal solvent-water ratio in the extraction, the most ideal test that will show the greatest antioxidant activity, but also verify the proportional relationship between phenolic substances and antioxidant activity.