HEAL DSpace

Μελέτη και προσδιορισμός ολικών φαινολικών ενώσεων και αντιοξειδωτικής δράσης σε στέμφυλα της ποικιλίας Αγιωργίτικο Νεμέας

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Ταραντίλης, Πέτρος
dc.contributor.author Ζαρκαδούλας, Φώτιος
dc.date.accessioned 2024-05-13T12:56:56Z
dc.date.available 2024-05-13T12:56:56Z
dc.date.issued 2024-05-13
dc.date.submitted 2024
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/8243
dc.description - el
dc.description.abstract Η ποικιλία Αγιωργίτικο καλλιεργείται σε διαφόρων ειδών εδάφη, αργιλώδη, αργιλοπηλώδη, αμμοαργιλώδη, όπως είναι τα περισσότερα εδάφη της Νεμέας. Υπολλείματα από τη παραγωγή οίνου περιλαμβάνουν γίγαρτα, μίσχους, στέμφυλα. Η χρήση και η αξιοποίηση τους έχει βοηθήσει τόσο την φαρμακοβιομηχανία, όσο και τη γεωργία και τη βιομηχανία τροφίμων. Η παρακάτω μελέτη αφορά την μελέτη και προσδιορισμό των ολικών φαινολικών ουσιών με τη δοκιμή Folin Ciocalteu για στέμφυλα της ερυθράς ποικιλίας Αγιωργίτικο. Επίσης, μελετήθηκε η αντιοξειδωτική δράση των στέμφυλων με τις δοκιμές ABTS και DPPH. Η εκχύλιση πραγματοποιήθηκε αλλάζοντας διάφορες μεταβλητές όπως είναι η αναλογία διαλύτη-νερού, η αναλογία στερεού-υγρού αλλά και ο χρόνος εκχύλισης. Τα περισσότερα φαινολικά συστατικά και η μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση, τόσο στην παρακάτω μελέτη αλλά και όσο σε σύγκριση με τη βιβλιογραφία, παραλαμβάνονται όταν η αναλογία μεθανόλης-νερού είναι 80-20%. Έτσι, μπορεί να δημιουργηθεί ένα συμπέρασμα που αφορά την ιδανικότερη αναλογία διαλύτη-νερού στην εκχύλιση, την ιδανικότερη δοκιμή που θα δείξει τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση, αλλά και θα επαληθευτεί η αναλογική σχέση μεταξύ φαινολικών ουσιών και αντιοξειδωτικής δράσης. el
dc.description.abstract The Agiorgitiko variety is cultivated in various types of soil, clayey, loamy, sandy, shale as are most of Nemea. By products from wine production include lees, stems, pips. Their use and exploitation has helped both the pharmaceutical industry, as well as agriculture and the food industry. The following study concerns the study and determination of total phenolics with the Folin Ciocalteu reagent for grapes of red variety Agiorgitiko. Also, the antioxidant activity of the stems with ABTS and DPPH reagents was studied. The extraction was carried out by changing various variables such as the solvent-water ratio, the solid-liquid ratio and the extraction time. Most phenolics both in the study below and compared to the literature, occur when the methanol-water ratio was 80-20%. Thus, a conclusion can be made regarding the most ideal solvent-water ratio in the extraction, the most ideal test that will show the greatest antioxidant activity, but also verify the proportional relationship between phenolic substances and antioxidant activity. el
dc.language.iso el el
dc.subject Νεμέα el
dc.subject Φαινολικά συστατικά el
dc.subject αντιοξειδωτική δράση el
dc.title Μελέτη και προσδιορισμός ολικών φαινολικών ενώσεων και αντιοξειδωτικής δράσης σε στέμφυλα της ποικιλίας Αγιωργίτικο Νεμέας el
dc.title.alternative Study and determination of total phenolic compounds and adioxidant activity in stems of the Agiorgitiko Nemea variety el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Τρόφιμα, Διατροφή και Υγεία (Food, Nutrition and Health) el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account