HEAL DSpace

Μελέτη επίδρασης προσθήκης ρητίνης Pinus halepensis σε model wines: επίδραση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του οίνου

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Καλλίθρακα, Σταματίνα el
dc.contributor.author Ανδρικόπουλος, Γεώργιος Δ. el
dc.date.issued 2024-10-07
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/8312
dc.description.abstract Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η επίδραση της ρητίνης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του οίνου. Στα πλαίσια πρωτότυπης προσέγγισης με εργαστηριακές χημικές αναλύσεις, με τη χρήση model wines, δημιουργήθηκαν δύο δείγματα, στα οποία προστέθηκε διαφορετικό είδος και ποσότητα ρητίνης και παρέμειναν σε επαφή με τα model wines για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε προσδιορισμός των ενώσεων που εκχυλίστηκαν από ρητίνη πεύκης Pinus halepensis μέσω της αέριας χρωματογραφίας-φασματομετρίας μάζας (GC-MS) και μελετήθηκε η επίδραση τους στα ποιοτικά χαρακτηριστικά κάθε δείγματος. Ακολούθησαν αναλύσεις για τον προσδιορισμό των φαινολικών συστατικών, της αντιοξειδωτικής δράσης αλλά και των χρωματικών χαρακτηριστικών των δειγμάτων. Από την παρούσα μελέτη, αναδείχθηκε η θετική επίδραση της ρητίνης πεύκης Pinus halepensis στο αρωματικό και γευστικό προφίλ των δειγμάτων, στην περιεκτικότητα τους σε φαινολικά συστατικά, καθώς και στη διατήρηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας στην διάρκεια ζωής του οίνου. Διαπιστώθηκε, επίσης, πως η θετική επίδραση της ρητίνης σχετίζεται με την παρουσία της στον οίνο και τη συγκέντρωσή της ανεξάρτητα από το είδος της. Έτσι, η προσεκτική επιλογή της δόσης της ρητίνης στον οίνο μπορεί να έχει σημαντική και θετική επίδραση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. el
dc.description.abstract In the present study, the effect of resin on the qualitative characteristics of wine was examined. Within the framework of an original approach using laboratory chemical analyses, employing model wines, two samples were created to which different types and quantities of resin were added. These samples remained in contact with the model wines for specific time periods. Specifically, the compounds extracted from Pinus halepensis pine resin were determined via gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS), and their effect on the qualitative characteristics of each sample was studied. Analyses were also conducted to determine the phenolic components, antioxidant activity, and color characteristics of the samples. From this study, the positive effect of Pinus halepensis pine resin on the aromatic and flavor profile of the samples emerged, as well as their phenolic content and the preservation of their antioxidant capacity throughout the wine's shelf life. It was also observed that the beneficial effect of resin is related to its presence in the wine and its concentration regardless of its type. Thus, careful selection of the resin dosage in wine can have a significant and positive impact on its qualitative characteristics. en
dc.language.iso el el
dc.subject Ρητινίτης οίνος el
dc.subject Χαλέπιος πεύκη el
dc.subject Πτητικές ενώσεις el
dc.subject Αρωματικό προφίλ el
dc.subject Αντιοξειδωτική ικανότητα el
dc.subject Φαινολικά συστατικά el
dc.subject Resin wine en
dc.subject Pine risin en
dc.subject Volatile compounds en
dc.subject Aromatic profile en
dc.subject Antioxidant capacity en
dc.subject Phenolic compounds en
dc.title Μελέτη επίδρασης προσθήκης ρητίνης Pinus halepensis σε model wines: επίδραση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του οίνου el
dc.title.alternative Study of the effect of adding Pinus halepensis resin to model wines: impact on the wine's quality characteristics en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Σύγχρονη Τεχνολογία Τροφίμων. Ι) Γαλακτοκομία ΙΙ) Οινολογία el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account