Ο κλάδος των οπωροκηπευτικών στην Ελλάδα αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό πυλώνα τόσο της εθνικής οικονομίας όσο και της απασχόλησης του αγροτικού τομέα. Λόγω του εύκρατου μεσογειακού κλίματος το οποίο ευνοεί την καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών υψηλής ποιότητας, η Ελλάδα έχει αναπτύξει μια ποικιλία παραγωγής που περιλαμβάνει εσπεριδοειδή, ροδάκινα, ακτινίδια, ντομάτες, κεράσια, μήλα και πολλά ακόμη προϊόντα.
Ο υπό μελέτη Αγροτικός Συνεταιρισμός βρίσκεται στην περιοχή της Πιερίας και πιο συγκεκριμένα στην Ράχη. Το κύριο αντικείμενο ενασχόλησης του συνεταιρισμού είναι το εμπόριο φρέσκων φρούτων και λαχανικών και ιδίως των κερασιών, βερίκοκων, μήλων και πρόσφατα αχλαδιών.
Τα στοιχεία της μελέτης συλλέχθηκαν από επιστημονικά άρθρα, παλαιότερες μελέτες, ηλεκτρονικές πηγές και την Ελληνική και Ευρωπαϊκή στατιστική αρχή. Διανεμήθηκαν παράλληλα ερωτηματολόγια για την έρευνα αγοράς και πραγματοποιήθηκε προσωπική συνέντευξη με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού.
Στο παρακάτω πόνημα θα δούμε περιγραφή της περιοχής ενδιαφέροντος και του αγροτικού συνεταιρισμού. Θα παρουσιαστεί PEST και SWOT ανάλυση ενώ θα γίνει και περιγραφή της οργανωτικής δομής της μονάδας, της επένδυσης αλλά και των παραγόμενων προϊόντων. Τέλος παρουσιάζεται η έρευνα αγοράς, η στρατηγική που θα ακολουθηθεί από τη νέα μονάδα μεταποίησης, ανάλυση και εκτίμηση πωλήσεων. Μέσω όλων των παραπάνω θα γίνει αξιολόγηση της επένδυσης όπου και θα εξαχθούν τα τελικά συμπεράσματα.
Αντικείμενο της παρούσας έρευνας είναι η εκπόνηση τεχνοοικονομικής μελέτης, αλλά και μελέτης αγοράς για την επέκταση των ήδη υπαρχόντων εγκαταστάσεων του συνεταιρισμού και την δημιουργία μονάδας μεταποίησης κερασιών σε πρώτη φάση και των υπολοίπων φρούτων σε δευτερεύοντα χρόνο. Πιο συγκεκριμένα εξετάζεται η παραγωγική διαδικασία που πραγματοποιείται κατά την μεταποίηση φρέσκων φρούτων, δηλαδή, παραλαβή των νωπών φρούτων, μεταποίηση, τυποποίηση και συσκευασία, αλλά και αυτές της αποθήκευσης και εμπορίας των παραγόμενων προϊόντων.
Τα παραγόμενα προϊόντα (αποξηραμένα και μαρμελάδα) θα διακινούνται τόσο στο εξωτερικό όσο και στην εσωτερική αγορά αλλά και μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος του συνεταιρισμού. Επίσης θα τηρούν όλες τις προδιαγραφές για να ονομαστούν ως Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πιστοποίησης ποιότητας όπως ISO22000:2005, ISO9001:2008, GlobapGap και HACCP.
The fruit and vegetable sector in Greece, constitutes a vital pillar of the national economy and the occupation in the agricultural sector simultaneously. Due to the temperate mediterranean climate, which is favorable for cultivating high-quality fruits and vegetables, Greece has developed a diverse production range that includes citrus fruits, peaches, kiwis, tomatoes, cherries, apples, and many other products.
The Agricultural Cooperative under study is located in the Pieria region, specifically in Rachi. The cooperative's main object is the trade of fresh fruits and vegetables, particularly cherries, apricots, apples, and recently pears.
The data for the study were being collected by scientific articles and previous studies, electronic sources and the Hellenic and European Statistical Authorities. At the same time, questionnaires for the market research were being distributed, and a personal interview with the president of the Agricultural Cooperative was achieved.
In the study below, we will investigate the region of interest and the agricultural cooperative. A PEST and SWOT analysis will be presented, while it will be described the organizational structure of the unit, the investment, and the products produced. Finally, the market research, the strategy that will be followed by the new processing unit, and the analysis and sales forecast will be presented. Through all of the above, an evaluation of the investment will be conducted, from which the final conclusions will be drawn.
The purpose of this investigation is to conduct a techno-economic and market study for the expansion of the cooperative's existing facilities and the establishment of a cherry processing unit in the first phase, with other fruits to follow subsequently. Specifically, the production process involved in fresh fruit processing is examined, including the reception of fresh fruit, processing, standardization, and packaging, as well as storage and marketing of the produced products.
The final commodities (dried fruits and jam) will be distributed both internationally and domestically, as well as through the cooperative's online store. They will also meet all requirements to be designated as Geographical Indication Products (PGI) while maintaining all necessary quality certifications, such as ISO22000:2005, ISO9001:2008, GlobalGAP, and HACCP.