Στις μέρες μας η πρακτική της βιολογικής καλλιέργειας υιοθετείται όλο και περισσότερο από τους αγρότες με σκοπό την παραγωγή υψηλής ποιότητας αγαθών πιο υγιεινών και γευστικών, πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία για τον άνθρωπο. Εκτός από την διατροφή, η βιολογική γεωργία αποτελεί πρότυπο καλλιεργητικής μεθόδου και συμβάλει στην ανάπτυξη και βιωσιμότητα ενός πιο υγιεινού και ασφαλούς συστήματος τροφίμων. Εκτός από όλα τα παραπάνω έχει οικολογικό χαρακτήρα. Με λίγα λόγια, είναι μια μέθοδος φιλική προς το περιβάλλον και προφυλάσσει το έδαφος, το νερό, τον αέρα, τον άνθρωπο και τα ζώα. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που η ευρωπαϊκή ένωση ενέκρινε νέο σχέδιο δράσης όπου το 25% των γεωργικών εκτάσεων γης στην Ευρώπη θα είναι βιολογικής καλλιέργειας μέχρι το 2030.
Η παρακάτω διπλωματική εργασία ασχολείται με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της βιολογικής γεωργίας, την νομοθεσία σχετικά με τις επιδοτήσεις, μελέτη περίπτωσης παραγωγού με το κόστος μετατροπής από συμβατική σε βιολογική καλλιέργεια για βιολογικά ροδάκινα, τα συμπεράσματα και τις προτάσεις. Αξίζει να επισημανθεί ότι το ερευνητικό κομμάτι της εργασίας είχε περιορισμούς λόγω έλλειψης στοιχείων και πληροφοριών. Ως εκ τούτου δεν ολοκληρώθηκε η έρευνα.
Nowadays the practice of organic farming is increasingly adopted by farmers in order to produce high quality products that are healthier, tastier and rich in nutrients. In addition to nutrition, organic farming is a model of the cultivation method and contributes to the development and sustainability of a healthier and safer food system. In addition to all of the above, it has an ecological character. In short, it is an environmentally friendly method and protects soil, water, air, humans and animals. This is the main reason why the European Union has approved a new action plan where 25% of Europe's agricultural land will be organically grown by 2030.
The following thesis deals with the advantages and disadvantages of organic farming, the legislation on subsidies, a producer case study with the cost of conversion from conventional to organic farming for organic peaches, conclusions and suggestions. It is worth pointing out that the research part of the thesis had limitations due to lack of data and information. Therefore, the research was not completed.