Το κριθάρι αποτελεί την 4η πιο σημαντική καλλιέργεια μετα το σιταρι, τον αραβόσιτο, και το ρύζι.
Οι τοπικές ποικιλίες του κριθαριού κερδίζουν ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον, αφού μπορούν να αποτελέσουν τη γενετική βάση για μεταφορά γονιδίων με διασταυρώσεις σε νέες βελτιωμένες ποικιλίες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι μελλοντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις. Φαίνεται επίσης ότι οι τοπικές ποικιλίες κριθαριού μπορούν να καλλιεργηθούν με μεγάλη επιτυχία και καλή απόδοση σε διάφορα αντίξοα περιβάλλοντα.
Η παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε χωράφι στον νομό Αργολίδας με σκοπό την αξιολόγηση 5 τοπικών ποικιλιών κριθαριού και 1 εμπορικής, ως προς μορφολογικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά απόδοσης.
Η μελέτη έδειξε ότι οι τοπικές ποικιλίες διαθέτουν χαρακτηριστικα τα οποία υπερέχουν σε σύγκριση με την εμπορική ποικιλία. Στη σύγκριση μεταξύ των τοπικών ποικιλιών, οι ποικιλίες LIMNOS369, ARKAD009 και AMORG014 φάνηκε ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικά προγράμματα βελτίωσης.
Η παρούσα μελέτη μπορεί να συνεισφέρει στην έρευνα για τα πλεονεκτήματα και την πλούσια γενετική παραλλακτικότητα των τοπικών ποικιλιών κριθαριού σε διάφορα χαρακτηριστικά επιθυμητά για χρήση σε βελτιωτικά προγράμματα όπως αντοχή σε καταπονήσεις, αυξημένη ποιότητα και προσαρμοστικότητα σε περιοχές με ακραίες συνθήκες περιβάλλοντος.
Barley is the 4th most important crop after wheat, maize and rice.
Local barley varieties are gaining more and more interest, since they can be the genetic basis for gene transfer by crossing into new improved varieties, in order to address future environmental challenges. It also appears that local barley varieties can be cultivated with great success and good yield in various adverse environments.
The present study was carried out in a field in the prefecture of Argolida with the aim of evaluating 5 local barley varieties and 1 commercial variety, in terms of morphological and yield characteristics.
The study showed that the local varieties have characteristics that are superior compared to the commercial variety. In the comparison between the local varieties, the varieties LIMNOS369, ARKAD009 and AMORG014 appeared to be suitable for use in future improvement programs.
The present study can contribute to research on the advantages and rich genetic variability of local barley varieties in various traits desirable for use in breeding programs such as stress resistance, increased quality and adaptability to areas with extreme environmental conditions.