HEAL DSpace

Χαρακτηρισμός τοπικών ποικιλιών κριθαριού με χρήση περιγραφητών

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Τάνη, Ελένη el
dc.contributor.author Γερούλης, Ευάγγελος Λ. el
dc.date.accessioned 2025-02-13
dc.date.available 2025-02-13
dc.date.issued 2025-02-13
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/8401
dc.description.abstract Το κριθάρι αποτελεί την 4η πιο σημαντική καλλιέργεια μετα το σιταρι, τον αραβόσιτο, και το ρύζι. Οι τοπικές ποικιλίες του κριθαριού κερδίζουν ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον, αφού μπορούν να αποτελέσουν τη γενετική βάση για μεταφορά γονιδίων με διασταυρώσεις σε νέες βελτιωμένες ποικιλίες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι μελλοντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις. Φαίνεται επίσης ότι οι τοπικές ποικιλίες κριθαριού μπορούν να καλλιεργηθούν με μεγάλη επιτυχία και καλή απόδοση σε διάφορα αντίξοα περιβάλλοντα. Η παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε χωράφι στον νομό Αργολίδας με σκοπό την αξιολόγηση 5 τοπικών ποικιλιών κριθαριού και 1 εμπορικής, ως προς μορφολογικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά απόδοσης. Η μελέτη έδειξε ότι οι τοπικές ποικιλίες διαθέτουν χαρακτηριστικα τα οποία υπερέχουν σε σύγκριση με την εμπορική ποικιλία. Στη σύγκριση μεταξύ των τοπικών ποικιλιών, οι ποικιλίες LIMNOS369, ARKAD009 και AMORG014 φάνηκε ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικά προγράμματα βελτίωσης. Η παρούσα μελέτη μπορεί να συνεισφέρει στην έρευνα για τα πλεονεκτήματα και την πλούσια γενετική παραλλακτικότητα των τοπικών ποικιλιών κριθαριού σε διάφορα χαρακτηριστικά επιθυμητά για χρήση σε βελτιωτικά προγράμματα όπως αντοχή σε καταπονήσεις, αυξημένη ποιότητα και προσαρμοστικότητα σε περιοχές με ακραίες συνθήκες περιβάλλοντος. el
dc.description.abstract Barley is the 4th most important crop after wheat, maize and rice. Local barley varieties are gaining more and more interest, since they can be the genetic basis for gene transfer by crossing into new improved varieties, in order to address future environmental challenges. It also appears that local barley varieties can be cultivated with great success and good yield in various adverse environments. The present study was carried out in a field in the prefecture of Argolida with the aim of evaluating 5 local barley varieties and 1 commercial variety, in terms of morphological and yield characteristics. The study showed that the local varieties have characteristics that are superior compared to the commercial variety. In the comparison between the local varieties, the varieties LIMNOS369, ARKAD009 and AMORG014 appeared to be suitable for use in future improvement programs. The present study can contribute to research on the advantages and rich genetic variability of local barley varieties in various traits desirable for use in breeding programs such as stress resistance, increased quality and adaptability to areas with extreme environmental conditions. en
dc.language.iso el el
dc.subject Κριθάρι el
dc.subject Τοπικές ποικιλίες el
dc.subject Περιγραφητές el
dc.subject Προσαρμοστικότητα el
dc.subject Προγράμματα βελτίωσης el
dc.subject Barley en
dc.subject Landraces en
dc.subject Morphological descriptors en
dc.subject Adaptability en
dc.subject Breeding programmes en
dc.title Χαρακτηρισμός τοπικών ποικιλιών κριθαριού με χρήση περιγραφητών el
dc.title.alternative Characterization of local barley varieties using descriptors en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
dc.description.degree Καινοτόμες εφαρμογές στην Αειφορική Γεωργία, στη βελτίωση φυτών και στην Αγρομετεωρολογία el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account