dc.contributor.advisor |
Μπινιάρη, Αικατερίνη |
|
dc.contributor.author |
Παπαηλίου, Σοφία Φ. |
|
dc.date.accessioned |
2025-02-17T09:35:58Z |
|
dc.date.available |
2025-02-17T09:35:58Z |
|
dc.date.issued |
2025-02-17 |
|
dc.date.submitted |
2025 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/8408 |
|
dc.description |
- |
el |
dc.description.abstract |
Στην παρούσα διπλωματική διατριβή μελετήθηκε η επίδραση των καλλιεργητικών επεμβάσεων στα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας Ρομπόλα, υπό τις συνθήκες του terroir της Κεφαλονιάς. Η συλλογή των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε το 2023, κατά το στάδιο της τεχνολογικής ωρίμανσης των ραγών από αμπελώνα στην περιοχή Λανού της Κεφαλονιάς.
Πραγματοποιήθηκαν μηχανικές αναλύσεις των ραγών (βάρος, μήκος, πλάτος ραγών, ποσοστό βάρους φλοιών, σάρκας, γιγάρτων και ποσοστό υγρασίας ραγών), αλλά και μετρήσεις των γλευκογραφικών χαρακτηριστικών (pH, Brix, ογκομετρούμενη οξύτητα). Στη συνέχεια, παρασκευάστηκαν τα εκχυλίσματα των φλοιών και των γιγάρτων και ακολούθησαν οι μετρήσεις των φαινολικών συστατικών. Οι μετρήσεις των ολικών φαινολικών συστατικών, φλαβονοειδών, φλαβονών και φλαβονολών, φλαβανολών, ορθο-διφαινολών και συμπυκνωμένων ταννινών πραγματοποιήθηκαν σε φασματοφωτόμετρο, όπως επίσης και οι μετρήσεις των ολικών αντιοξειδωτικών με τις μεθόδους FRAP και DPPH. Τα μεμονωμένα οργανικά οξέα και τα σάκχαρα του γλεύκους μετρήθηκαν με υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης (HPLC).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι καλλιεργητικές επεμβάσεις δεν επηρέασαν σημαντικά τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των σταφυλιών κατά το πρώτο έτος του πειράματος. Αν και απαιτείται η λήψη μετρήσεων για περισσότερες καλλιεργητικές περιόδους, οι παρατηρούμενες τάσεις υποδεικνύουν ότι είναι εφικτή η υιοθέτηση βιώσιμων και περιβαλλοντικά φιλικών καλλιεργητικών πρακτικών, χωρίς να υποβαθμίζεται η ποιότητα του σταφυλιού, άρα και του παραγόμενου οίνου. |
el |
dc.description.abstract |
In the present thesis, the effect of viticultural practices on the qualitative and quantitative characteristics of Robola variety was studied, under the conditions of the terroir of Kefalonia. The samples were collected in 2023, during the technological ripening stage of the grape berries, from a vineyard in “Lanou” area of Kefalonia.
Mechanical analyses of the berries were conducted (weight, length, width of berries, percentage of skin, flesh, seeds and water content of berries), as well as measurements of the grape must (pH, Brix, titratable acidity). The extracts of the skins and seeds were then prepared, followed by the measurements of phenolic compounds. Measurements of total phenolic compounds, flavonoids, flavones and flavonols, flavanols, ortho-diphenols and concentrated tannins were carried out in a spectrophotometer, as well as measurements of total antioxidants by FRAP and DPPH methods. The must’s main organic acids and sugars were measured by High Performance Liquid Chromatography (HPLC).
According to the study’s results, the viticultural practices did not significantly affect the grapes’ qualitative and quantitative characteristics during the first year of the experiment. Although measurements for more growing seasons are required, the observed trends indicate that it is possible to adopt sustainable and environmentally friendly viticultural practices, without compromising the quality of the grapes and therefore the quality of the wine produced. |
el |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Vitis vinifera L. |
el |
dc.subject |
Ρομπόλα |
el |
dc.subject |
Φαινολικές ενώσεις |
el |
dc.subject |
Αντιοξειδωτικά |
el |
dc.subject |
Φωτοσύνθεση |
el |
dc.subject |
Terroir |
el |
dc.title |
Επίδραση καλλιεργητικών επεμβάσεων στα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας Ρομπόλα (Vitis vinifera L.) στο terroir της Κεφαλονιάς |
el |
dc.title.alternative |
“Effect of Vineyard Management Practices on the Qualitative and Quantitative Characteristics of the Robola Variety’s grape berries (Vitis vinifera L.) in the terroir of Kefalonia” |
el |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής |
el |
dc.description.degree |
Τομείς Αιχμής και Καινοτόμες Εφαρμογές στην Παραγωγή και Συντήρηση Οπωροκηπευτικών και Ανθοκομικών Ειδών |
el |