HEAL DSpace

Μεταβολή φυσιολογικών, μηχανικών, και λοιπών ποιοτικών χαρακτηριστικών συντηρούμενης τομάτας βιολογικής καλλιέργειας

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Λαμπρινός, Γρηγόριος el
dc.contributor.author Κατσογιάννη, Αλεξάνδρα el
dc.date.issued 2011-08-17T09:16:32Z
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/1779
dc.description.abstract Στην παρούσα εργασία μελετήθηκαν η φυσιολογική συμπεριφορά και η μεταβολή των ποιοτικών χαρακτηριστικών καρπών βιολογικής τομάτας, οι οποίοι συντηρήθηκαν σε θερμοκρασίες 10 oC, 15 oC και 20 oC ως την πλήρη ωρίμασή τους. Από την επεξεργασία των πειραματικών δεδομένων προέκυψε ότι η θερμοκρασία έχει σημαντική επίδραση στο ρυθμό αναπνοής, ενώ η απώλεια μάζας μεταβάλλεται γραμμικά με το χρόνο συντήρησης. Επιπλέον η μέγιστη αντίσταση στη διείσδυση και η οξύτητα επηρεάζονται στατιστικά σημαντικά μόνο από το χρόνο συντήρησης. Τις πιο ακριβείς μαθηματικές συσχετίσεις της χρωματικής μεταβολής έδωσαν οι αδιάστατοι παράγοντες α*/b* (μεταβολή χρώματος) και ΔΕ* (ολική χρωματική μεταβολή) με τη θερμοκρασία και το χρόνο συντήρησης με υψηλούς συντελεστές συσχέτισης (R²=0.85). Η μεταβολή της υφής εκφράστηκε από την κλίση της αντίστασης στη συμπίεση συναρτήσει της θερμοκρασίας και του χρόνου συντήρησης με υψηλό συντελεστή συσχέτισης (R²=0.91). Τέλος προέκυψε ότι στις χαμηλές θερμοκρασίες διατηρείται η οξύτητα η οποία μειώνεται με το χρόνο συντήρησης, ενώ στις υψηλές θερμοκρασίες ευνοείται η αύξηση των ολικών διαλυτών στερεών συστατικών. el
dc.description.abstract In the present work the physiological behaviour and the quality characteristics variation of organic tomato were studied during cold storage until full ripening. The experimental analysis of tomatoes showed that storage temperature has a significant effect on respiration rate, while mass loss is linear variation of storage time. Colour evaluation was efficiently expressed by the dimensionless factors α*/b* (Colour variation from a* (green) to b* (yellow)) and ΔΕ* (Total Colour Variation). The mathematical equations, which related the previous factors with the storage time and temperature, revealed satisfactory correlation (R²=0.85). Texture degradation was mathematically expressed also in terms of resistance gradient to compression with storage time and temperature (R²=0.92). Finally it was showed that cold storage conditions preserve the acidity (which is reduced as the storage time goes), whereas the warmer storage conditions help the total soluble solids to increase. en
dc.language.iso el el
dc.subject Τομάτα el
dc.subject Βιολογική καλλιέργεια el
dc.subject Μετασυλλεκτική φυσιολογία el
dc.subject Κριτήρια μετασυλλεκτικής ποιότητας el
dc.subject.lcsh Tomatoes -- Preservation en
dc.subject.lcsh Tomatoes -- Organic farming en
dc.subject.lcsh Tomatoes -- Postharvest physiology en
dc.subject.lcsh Tomatoes -- Storage en
dc.subject.lcsh Tomatoes -- Quality en
dc.title Μεταβολή φυσιολογικών, μηχανικών, και λοιπών ποιοτικών χαρακτηριστικών συντηρούμενης τομάτας βιολογικής καλλιέργειας el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής el
dc.description.degree Αξιοποίηση φυσικών πόρων και γεωργικής μηχανικής el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account