HEAL DSpace

Μελέτη της παραγωής αιθανόλης κατά την καλλιέργεια στελεχών του γένους Kazachstania σε σακχαρούχα υποστρώματα

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Παπανικολάου, Σεραφείμ
dc.contributor.author Πλατανοπούλου, Μαρίνα
dc.date.accessioned 2017-12-05T12:04:02Z
dc.date.available 2017-12-05T12:04:02Z
dc.date.issued 2017-12-05
dc.date.submitted 2017
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6663
dc.description Η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή μελετήθηκε η αλκοολική ζύμωση έξι στελεχών του γένους Kazachstania, σε σακχαρούχα υποστρώματα. Πρόκειται για έναν ζυμομύκητα που δεν έχει μελετηθεί εκτενώς, ταυτροποιήθηκε το 1971 και προέρχεται από ζυμώμενα σταφύλια στο Καζακστάν. Στο πρώτο σκέλος του πειράματος πραγματοποιήθηκε ζύμωση με αρχική συγκέντρωση σακχάρου 30 g/L και κατόπιν ζύμωση με αρχική συγκέντρωση σακχάρου 100 g/L. Με τη χρήση της HPLC έγινε καταγραφή των καταναλωθέντων σακχάρων, της παραγώμενης αιθανόλης και γλυκερόλης, καθώς και του ενδοκυτταρικού λίπους και ενδοπολυσακχαριτών που παρήγαγαν οι μικροοργανισμοί. Στο δεύτερο σκέλος του πειράματος προσδιορίστηκε ποιοτικά το αρωματικό προφίλ τριών εκ των έξι στελεχών μέσω GC-FID με SPME. Από τα αποτελέσματα των πειραμάτων προέκυψε πως ο μικροοργανισμός Kazachstania χαρακτηρίζεται ως Crabtree θετικός, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οινοποιητική ζύμη καθώς παράγει ικανή ποσότητα αιθανόλης καταναλώνοντας γλυκόζη και φρουκτόζη και τέλος παράγει πτητικές ενώσεις ικανές να συμμετέχουν στο αρωματικό προφίλ ενός οίνου. el
dc.description.abstract The current thesis is a study of alcoholic fermentation of six strains of the genus Kazachstania, on sugary substrates. It's a yeast that has not been studied extensively, it was coined in 1971 and comes from fermented grapes in Kazakhstan. The first part of the experiment was the alcoholic fermentation with an initial sugar concentration of 30g / L and then with an initial sugar concentration of 100g / L. The use of HPLC revealed the consumed sugars, ethanol and glycerol produced, as well as the intracellular fat and intrapolysaccharides produced by the yeast strains. In the second part of the experiment, the aromatic profile of three of the six strains was determined by GC-FID with SPME. The results of the experiments revealed that the yeast Kazachstania is classified as Crabtree positive, it can be used as a winemaking yeast as it produces a good amount of ethanol consuming glucose and fructose and finally produces volatile compounds capable of participating in the aromatic profile of a wine. el
dc.language.iso el el
dc.subject Αλκοολική ζύμωση el
dc.subject Kazachstania el
dc.subject Αιθανόλη el
dc.subject Γλυκερόλη el
dc.subject HPLC el
dc.subject Πτητικές ενώσεις el
dc.subject GC-FID el
dc.subject Alcoholic fermentation el
dc.subject Ethanol el
dc.subject Glycerol el
dc.subject Volatile compounds el
dc.subject.lcsh lc el
dc.title Μελέτη της παραγωής αιθανόλης κατά την καλλιέργεια στελεχών του γένους Kazachstania σε σακχαρούχα υποστρώματα el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Αμπελουργία – Οινολογία el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account